Omogućavaju AZ mirovinski fondovi

Financijska pismenost u Hrvata se polako popravlja, no edukacija je ključna za mlađu populaciju

Rezultati istraživanja nam pokazuju da su građani u četiri godine poboljšali financijsko znanje i ponašanje dok je malo pogoršan njihov odnos prema trošenju novca
 Gorodenkoff

Financijska pismenost u Hrvatskoj se polako popravlja, pokazalo je istraživanje provedeno potkraj prošle godine, te se približila prosječnoj ocjeni G20 zemalja. No, istodobno se potvrdilo da su financijska znanja mladih, populacije od 18 do 29 godina, niža od ostatka te da je njihov odnos prema novcu najmanje odgovoran.

Pokazatelji su to iz istraživanja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj iz rujna 2019. godine, a razinu financijske pismenosti, prilično kompleksnog pojma, mjerilo se kroz tri kategorije - financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema trošenju novca. Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosi tako 12,3 od ukupno 21 boda (ili 59%), u odnosu na 11,7 bodova (56%) iz istraživanja provedenog 2015. godine. Rezultati nam pokazuju da su građani u četiri godine poboljšali financijsko znanje i ponašanje dok je malo pogoršan njihov odnos prema trošenju novca. Naime, povećao se broj onih koji preferiraju potrošnju u odnosu na štednju te koji smatraju da novac postoji kako bi se trošio.

Općenito se smatra kako je edukacija ključna komponenta za financijsko osnaživanje i otpornost pojedinaca na šokove, a također i da pridonosi općoj stabilnosti financijskog sustava. Upravo edukacija te kroz nju mijenjanje ponašanja i odnosa prema novcu, pogotovo mlađe populacije koja tek ulazi na tržište rada, motiviralo je AZ mirovinski fond da u studenome prošle godine pokrene projekt Financijske pismenosti za studente.

„Razina financijske pismenosti građana uvelike utiče na kvalitetu njihovog života, te sam mišljenja da na njenom jačanju svakako treba kontinuirano raditi. Zato mi u AZ mirovinskim fondovima prihvaćamo sudjelovanje i dajemo potporu svim projektima financijske pismenosti u kojima možemo dati svoju stručnu pomoći te dodatno razvijamo projekte kroz Udruženje mirovinskih fondova. Radimo već duži niz godina i na vlastitim projektima financijske pismenosti, a jedan od njih je i ovaj aktualni - namijenjen našim studentima”, objašnjava Kristijan Buk, predsjednik Uprave AZ mirovinskih fondova.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je inače za projekte financijske pismenosti mirovinskih fondova izdala posebne smjernice te se projekti s njome i usuglašavaju. U najnovijem projektu AZ mirovinskih fondova sudjeluje i predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman koji u jednom od edukativnih videa pojašnjava ulogu regulatora na financijskom tržištu te govori o važnosti mirovinskih fondova i štednje.

„Sva istraživanja pokazuju da mladima nedostaju znanja s područja financija, a sigurni smo da ovakvi projekti koje mladi razvijaju za svoju generaciju svakako mogu doprinijeti preokretu trenda. Svakako ćemo nastaviti s ovakvim projektima u kojima zajedno s mladima kreiramo sadržaje i zajedno učimo”, naglašava Buk.

U projektu Financijska pismenost za studente, u kojem s profesorima i studentima tri zagrebačka fakulteta (Ekonomskog, Grafičkog i Sveučilišta VERN') rade na promicanju tema s područja financija te financijskog i tržišta kapitala, studenti kreiraju sadržaje i vizualno ih oblikuju i prilagođavaju svojim kolegama studentima, ali i svima onima koji po prvi puta ulaze u svijet rada i trebaju donijeti neke financijske odluke. Projekt će rezultirati videom gdje će se na poučan i zabavan način predstaviti osnovni pojmovi, obveze, ali i prilike koje se nude na financijskom tržištu a koje mogu utjecati na kvalitetu budućeg života.

Na Ekonomskom fakultetu je u studenome proveden natječaj za izradu prezentacije osnova financijske pismenosti mladih na koji se prijavilo 11 timova i sudjelovalo 23 studenta, a izabrana je prezentacija studentica Kristine Erdec i Natalije Erdec koja je najbolje odgovorila na zadatak te na jednostavan način objašnjava osnove, od otvaranja tekućeg računa i ostalih bankarskih usluga, odabira obveznog mirovinskog fonda, osiguranja pa do drugih kreditnih ili štednih proizvoda, odnosno investicijskih proizvoda.

„Zaista je važno da se studentima različitih usmjerenja približe financijske teme, razumijevanje pojmova, prava i obveza pri korištenju financijskih proizvoda kako bi se pravovremeno pripremili za sve što ih iz financijske perspektive očekuje na njihovom životnom putu. Mislim da je kroz ovaj projekt zacrtan dobar put i njegovom daljnjom provedbom i širenjem zahvatit će široki krug studenata i općenito mlade populacije koja se po prvi put susreće s financijskim odlukama bilo pri zaposlenju, otvaranju računa u banci, zdravstvenom osiguranju, odabiru mirovinskog fonda ili drugim financijskim proizvodima i ulaganjima u kojima se okušavaju”, smatra profesor Jakša Krišto s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s AZ mirovinskim fondovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:10