Država većinski vlasnik

Fina predlaže stečaj za RIZ-Odašiljače

RIZ-Odašiljači imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 9,1 milijuna kuna
Pogon RIZ-a
 Berislava Picek / Hanza Media

Financijska agencija (Fina) je Trgovačkom sudu u Zagrebu uputila prijedlog za otvaranje stečajnog postupka za RIZ-Odašiljače, izvijestili su iz RIZ-Odašiljača putem Zagrebačke burze.

RIZ-Odašiljači imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 9,1 milijuna kuna, u što su uračunate kamate i naknade Fine za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima, navodi se u prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka koji je objavljen na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa.

RIZ-Odašiljački jučer su objavili financijsko izvješće za 2018. godinu koje pokazuje da su godinu završili s gubitkom od 9,76 milijuna kuna, dok je gubitak 2017. godine iznosio 4,6 milijuna kuna. Ukupni su prihodi RIZ-Odašiljača u prošloj godini iznosili 41,2 milijuna kuna, a ukupni rashodi 51,05 milijuna kuna.

U izvješću se uz ostalo navodi da je u četvrtom kvartalu tvrtka imala poteškoća s likvidnošću zbog prolongiranja isporuka na programu odašiljača, uslijed poteškoća pri nabavci komponenata u rokovima zadanim po projektima.

Po podacima koje je Fini dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, RIZ-Odašiljači imaju 107 zaposlenih.

Većinski vlasnik RIZ-Odašiljača je država odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji ima 55,05 posto dionica.

Dioničari RIZ-Odašiljača su krajem kolovoza prošle godine odlučili napustiti dugogodišnje sjedište i proizvodnu lokaciju u Božidarevićevoj 13 u zagrebačkom Maksimiru te preseliti pogon na novu lokaciju. Inače, u medijima se nedavno pojavila informacija kako za RIZ Odašiljače postoji interes ozbiljnog kupca, a baratalo se iznosom od 80 milijuna kuna.

Uprava RIZ-Odašiljača ovlaštena je pronaći kupca za nekretninu u Zagrebu, Božidarevićeva 13, nedaleko šume Maksimir, kao i novo zemljište. Nakon što se pronađe kupac za nekretninu u Božidarevićevoj, odnosno pogodno zemljište za preseljenje pogona, uprava je ovlaštena sklopiti kupoprodajne ugovore, odlučila je glavna skupština RIZ-Odašiljača održana krajem kolovoza.

Zbog objave da je Fina uputila Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečaja Zagrebačka je burza nešto poslije 12 sati privremeno obustavila trgovanje dionicama RIZ-Odašiljača, koja traje do kraja današnjeg trgovinskog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 23:47