prijedlog uredbe

Fina će nadzirati Vladine mjere, cilj je spriječiti zlouporabe

Obveznici poreza na dobit, osim onih koje nadziru HNB i Hanfa, dostavljat će Fini kvartalne izvještaje, i to najkasnije 20 dana nakon isteka tromjesečja
 Josko Supic/Cropix

Sve informacije o učincima pandemije koronavirusa i mjerama za pomoć gospodarstvu ubuduće će objedinjavati Financijska agencija, a izvještaje o tome sastavljat će najmanje jednom tromjesečno. Tako proizlazi iz prijedloga uredbe koju je Ministarstvo financija uputilo u javnu raspravu, a trajat će tjedan dana, do 11. siječnja. Uspostavom takvog, centraliziranog sustava izvještavanja, obrazlaže predlagatelj, "omogućit će se učinkovito praćenje učinaka mjera te olakšati nadzor i sprečavanje zloupotreba". Kako bi sustav omogućio sagledavanje pogođenosti poduzeća i građana pandemijom, Fina će, uz podatke kojima već raspolaže, prikupljati i obrađivati podatke banaka, financijskih institucija poput osiguravajućih društava, leasing kuća i faktoring društava, zatim Porezne uprave, HZZ-a, HZMO-a i drugih institucija koje vode relevantne evidencije.

Covid score

Svi koji su obuhvaćeni uredbom razmjenjivat će podatke kojima raspolažu za razdoblje od 1. travnja 2020. godine, a prikupljene informacije Fina će objavljivati na svojim internetskim stranicama. Razmjenjivi podaci uključuju aktivne mjere za pomoć gospodarstvu, odbijene zahtjeve, istekle mjere, kao i podatke o prometu po transakcijskim računima poduzeća klijenata. Uz suglasnost HNB-a i Hanfe, Fina će propisati oblik, sadržaj, način i rokove dostavljanja tih informacija, bez povrede bankovne ili porezne tajne, te zakonske zaštite podataka. U prijedlogu uredbe Ministarstvo financija objašnjava da se time osiguravaju relevantni podaci od početka pandemije i posljedično "omogućava kvalitetno praćenje učinaka kako pandemije koronavirusa tako i mjera Vlade za očuvanje razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti". Na temelju prikupljenih i obrađenih podataka Fina će izrađivati tzv. covid score, jedinstvenu ocjenu pogođenosti okolnostima pandemije koronavirusa, a javno će objaviti i metodologiju njegove izrade. Uz to, Financijska će agencija voditi i portal pod nazivom Mjere, online platformu putem koje se podnosi prijava za mjere pomoći gospodarstvu i prati njihova realizacija.

Kraći intervali

Sve institucije uključene u provedbu Vladinih mjera bit će dužne Fini dostaviti popis mjera iz svoje nadležnosti koje su pogodne za prijavu putem portala Mjere, kao i one koje nisu pogodne za tu prijavu ili za koje već postoji mogućnost elektroničke prijave putem drugog kanala. Obveznici poreza na dobit, osim onih koje nadziru HNB i Hanfa, bit će dužni Fini dostaviti kvartalne financijske izvještaje, i to najkasnije u roku od 20 dana nakon isteka tromjesečja. Kako objašnjava Ministarstvo financija, dostavom financijskih izvještaja u kraćim intervalima omogućava se pravovremeni uvid u utjecaj pandemije na gospodarstvo, kao i učinke mjera Vlade za očuvanje razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti. Svoja tromjesečna izvješća Fina će dostavljati Vladi, HNB-u i drugim nadležnim institucijama, kao i bankama te financijskim društvima koja su odobrila neku od covid mjera, a još su aktivne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:37