Može li se umjetnost unovčiti

Filmski festival lani je doveo u Sarajevo 43 premijere te zaradu od 30,8 milijuna dolara

Značaj festivala ispitanici su usporedili su sa značajem Zimskih olimpijskih igara iz 1984.
Sarajevo Film Festival
 Sarajevo Film Festival

Sljedeći tjedan počinje 24. Sarajevo Film Festival (SFF), a prošlogodišnji je, prema analizi britanske konzultantske kuće Olsberg SPI, tom gradu donio zaradu veću od 30 milijuna dolara, zaposlio 1.385 ljudi i privukao tisuće turista.

Detaljna analiza budžeta i poslovnih knjiga SFF-a, pokazala je da je lani Festival trošenjem vlastitog budžeta generirao 4,49 milijuna konvertibilnih maraka (16,9 milijuna kuna), te da je na njemu bilo angažirano 250 osoba. Uzimajući u obzir multiplicirajuće utjecaje festivala, izračunato je da je vrijednost ekonomskog učinka filmskog festivala bila 10,3 milijuna konvertibilnih maraka (38,7 milijuna kuna).

Istraživanje o ekonomskom, kulturnom i društvenom utjecaju Sarajevo Film Festivala otkrilo je i da SFF značajno doprinosi i široj ekonomiji Sarajeva te BiH. Naime, prošle je godine za vrijeme festivala Sarajevo posjetilo 30.000 turista, a njih deset tisuća posjetili su grad isključivo zbog festivala te su potrošili 30,8 milijuna dolara, što je rezultiralo i zaposlenjem 1.385 radnika na puno radno vrijeme.

Festival se, tvrdi se u analizi britanskih stručnjaka, pokazao i značajnim izvorom poreznih prihoda budući da se za svaku konvertibilnu marku (3,76 kuna) javnih sredstava uloženih u festival ostvaruje povrat od 2,11 KM (7,94 kn) na ime poreznih prihoda.

Osim ekonomskog utjecaja, istraživanje se pozabavilo i društvenim i kulturnim efektom koji Sarajevo Film Festival ima na sliku grada i države. U sklopu toga, značaj SFF-a za sam grad i njegove građane ispitanici ankete usporedili su sa značajem Zimskih olimpijskih igara iz 1984., a ono što je zanimljivo je što su ispitanici iz Sarajeva kao jedan od najznačajnijih uspjeha festivala istaknuli da on stvara jak osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici te da svake godine ujedinjuje grad.

Sarajevo Film Festival ima presudan značaj i za razvoj filmske industrije u Jugoistočnoj Europi, jer, kako piše u analizi, mnogi filmovi iz regije nastali su kao koprodukcije dogovorene za vrijeme SFF-a, a pozitivno je utjecao i na kvalitetu regionalnih filmskih projekata.

Predstavnici britanske konzultantske kuće Olsberg SPI koja je napravila detaljnu analizu budžeta i poslovnih knjiga SFF-a, intervjuirali su niz relevantnih ispitanika te anketirali više od tisuću filmskih stručnjaka, posjetitelja festivala, predstavnika vlasti i sponzora SFF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:36