'Najbrži prst'

Fijasko od 53 milijuna kuna: natječaj za fondove EU bio je otvoren samo 35 sekundi!

Postoji sumnja da je došlo do nepravilnost ili u sustavu prijave ili u transparentnosti
Gabrijela Žalac i screenshot neuspješne prijave
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Natječaj Ministarstva regionalnog razvoja 'Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT', jučer je bio otvoren samo 35 sekundi, čime se među konzultantima razvila sumnja na moguće nepravilnosti ili u samom sustavu projektne prijave ili, još gore, u transparentnost odabira projekta.

Natječaj ukupne vrijednosti 53,2 milijuna kuna bio je namijenjen poduzetnicima koji su informacijskim i komunikacijskim tehnologijama željeli modernizirati svoje poslovanje. Projektni prijedlozi su 28. kolovoza spremno čekali 11:00 za prijavu, kako bi potencijalni korisnici svoje projekte predali među prvima i tako si povećali šansu da dobiju sredstva.

Unatoč tome što je natječaj službeno bio otvoren u 11 sati, kao što je i bilo predviđeno, došlo je do neočekivanog obrata koji je neugodno iznenadio sve sudionike.

Prema riječima direktora konzultantske tvrtke Ravencon Roberta Ravenšćaka, koji je u danom trenutku prijavljivao tri neovisna projekta svojih klijenata - prvi u 11:00:42, drugi u 11:01:07, a treći u 11:01:45 - čekali su informaciju sustava ili projektni kod kao potvrdu da je prijava prošla uspješno, no to se nije dogodilo.

Screenshot

- Kako da sebi, ali i klijentu objasnim da je njegova prijava bila zaprimljena više desetaka sekundi nakon prethodne iako su sve bile prijavljene u gotovo isto vrijeme: točno u 11:00 – pita se Ravenšćak.

Screenshot

Nedugo nakon toga dobili su potvrdu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije da je natječaj obustavljen nakon zaprimanja prevelikog broja prijava. Obavijest Ministarstva stigla je u 12:15, a u njoj je bilo navedeno da je natječaj obustavljen u 11:00:35:44 jer su do tada zaprimili više od 200 prijava.

Screenshot

"Obavještavamo prijavitelje i zainteresiranu javnost kako je zaprimanje prijava za Poziv na dostavu projektnih prijedloga za natječaj KK.03.2.1.18 'Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)' obustavljeno u trenutku kada je iznos bespovratnih sredstva obrađenih projektnih prijava premašio 200 posto od ukupne alokacije poziva", navedeno je u obrazloženju Ministarstva.

Nakon što su se konzultirali s kolegama koji su se susreli s jednako neugodnom situacijom, zajednički su zaključili da je natječaj bio retroaktivno zatvoren i da postoji opravdana sumnja na nepravilnosti u samom softveru ili, još gore, u dodjeli sredstava.

Ministarstvo nije moglo ignorirati pobunu koja je nastala među poduzetnicima, pa je bilo prisiljeno dodatno se očitovati o slučaju.

"Sustav e-Fondovi kao vrijeme podnošenja prijave uzima klik prijavitelja na akciju Podnesi, odnosno klik na 'Da' kao odgovor na pitanje u skočnom prozoru 'Jeste li sigurni da želite podnijeti projektnu prijavu?'. Točno vrijeme jest vrijeme na poslužitelju sustava e-Fondovi koje je postavljeno na srednjoeuropsko (CET) vrijeme. Obrada prijava na predmetni poziv vršena je s odgodom radi optimizacije podnošenja projektnih prijava, i to prema redoslijedu zaprimanja, odnosno podnošenja projektnih prijava prema srednjoeuropskom vremenu", navedeno je u njihovom objašnjenju.

U nastavku očitovanja Ministarstvo je navelo da 589 prijava nije obrađeno zbog obustave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:25