Pale su i dionice

Fiat Chrysler platio 40 milijuna dolara kazne zbog lažiranja izvješća prodaje

Lažiranje podataka o prodaji odvilo se u periodu od 2012. do 2016. godine
Ilustracija: tvornica Fiata u gradu Pomigliano
 Stefano Renna/Agnfoto / REUTERS

Fiat Chrysler pristao je platiti kaznu od 40 milijuna dolara kao nagodbu za optužbu da je godinama investitorima falsificirao broj prodanih automobila, javlja CNN Business.

Lažiranje podataka o prodaji odvilo se u razdoblju od 2012. do 2016. godine, a proizvođač automobila nije želio priznati, ali ni poreći optužbe u sklopu nagodbe na koju je pristao.

- Američka agencija za sigurnost SEC tvrdi da je Fiat Chrysler napuhao podatke o prodaji prijavljujući prodaju lažnih vozila, dok je stvarne podatke odlučio zatajiti – stoji u izvješću agencije.

Prema podacima koje je sudu dostavila nadležna agencija, Fiat Chrysler je u rujnu 2013. godine lažirao prodaju 7000 vozila, dok je u svibnju 2016. godine ta brojka porasla na 12000.

Fiat Chrysler je u konačnici tvrdio da je unaprijedio godišnju prodaju do ljeta 2016. godine, temeljem lažnih podataka, a u medijskim izvješćima se uspijeh nerijetko karakterizirao kao 'nevjerojatan' i 'rekordan'.

Sumnja o autentičnosti izvješća o prodaji na svjetlo dana izlašla je 2016. godine, a uprava kompanije odlučno je negirala sve optužbe za koje su je se teretile.

Nakon što je prošloga tjedna objavljena vijest da će kompanija morati platiti 40 milijuna dolara globe, pale su dionice Fiat Chryslera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:55