NESTVARNI REZULTATI

Fenomen kakav se ne pamti: Hrvatska postala izvoznik energenata, evo tko je apsolutni pobjednik!

Prema podacima udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske, proizveden je višak od 45 GWh
 Goran Mehkek/CROPIX

Zbog povoljne hidrologije i porasta proizvodnje električne energije iz hidroelektrana te drugih obnovljivih izvora u prva tri mjeseca ove godine Hrvatska se, prema podacima udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), prometnula iz dugogodišnjeg uvoznika u izvoznika struje. Taj obrat, iskazan viškom proizvedene struje od 45 gigavatsati u odnosu na ukupnu potrošnju u državi od 4660 gigavatsati, prema izračunu OIEH-a, neće biti blagotvoran samo za energetsku i ekonomsku sigurnost države, nego i za HEP.

- Usporedbom prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prva tri mjeseca lani vidljivo je da su ostvareni vrlo povoljni energetski pokazatelji koji bi trebali donijeti dobre ekonomske rezultate u poslovanju energetskih tvrtki, prije svega HEP-a - navode u spomenutom udruženju. Vlada je, podsjetimo, prije desetak dana odlučila ubrizgati 900 milijuna eura u financijski krvotok HEP-a zajmom od 400 milijuna eura i dokapitalizacijom kako bi stabilizirala novčani tok kompanije, uzdrman antiinflacijskim mjerama, odnosno ograničenjem cijene struje te iste Vlade.

U HEP-u su nam potvrdili da je povoljna hidrologija omogućila veću proizvodnju električne energije u hidroelektranama i pozitivno utjecala na financijski rezultat kompanije te, među ostalim, skrenuli pozornost na povećanu proizvodnju i u Nuklearnoj elektrani Krško (NEK).

Utjecaj na cijenu

- Ne samo zahvaljujući povoljnoj hidrologiji, nego i osiguranjem visoke raspoloživosti elektrana te pažljivim planskim upravljanjem odnosom proizvodnje i nabave električne energije, u prvom tromjesečju ove godine imamo pozitivnu bilancu što se tiče nabave električne energije iz uvoza. Za razliku od prošle godine, HEP je u prva tri mjeseca 2023. nešto više energije izvezao, nego što je nabavio u inozemstvu - naveli su nam u našoj najvećoj energetskoj kompaniji, otkrivši kako je HEP u vlastitim elektranama, uključujući 50 posto kapaciteta NEK-a, u prvom tromjesečju 2023. proizveo 4,3 teravatsati električne energije, dok je u istom razdoblju lani proizvodnja iznosila 3,5 teravatsati.

Kada je u pitanju odraz popravljanja energetske bilance na financije HEP-a, u toj kompaniji polaze od ocjene da unatoč privremeno povoljnijem miksu izvora električne energije, na poslovni rezultat HEP-a i dalje dominantno utječe primjena limitiranih prodajnih cijena električne energije. Uz to, dodaju, cijene svih energenata koje HEP koristi u termoelektranama i toplanama, cijene ugljika i nabave električne energije na burzama još su uvijek mnogo veće od pretkriznih, čak i, ističu, višestruko veće. Napominju kako je cijena toplinske energije još uvijek limitirana te da ogrjevna sezona još traje.

Pokrivanje izgubljenog

U svakom slučaju, Banski dvori su najavljenom dokapitalizacijom HEP-a priznali kako su ograničavanjem cijena električne energije i plina za kućanstva i poduzetništvo iz blagajne HEP-u izbili 900 milijuna eura. To je, prema odluci Vlade, procijenjeni iznos, a koliko je zaista HEP na gubitku zbog antiinflacijskih energetskih paketa Vlade, pokazat će izvješće o poslovanju kompanije za 2022. koje se, kao i izvješće za prvi kvartal ove godine, još uvijek čeka. I u tekućem mjesecu i u svibnju, procjenjuje OIEH, očekuje se nastavak zamaha proizvodnje u HEP-ovim hidroelektranama.

- Zbog vrlo visoke razine podzemnih voda na hidroenergetskim sustavima, velikih dotoka vode za hidroelektrane, očekivanog topljenja snijega u travnju te predviđanja kišovitog travnja i svibnja, i u sljedeća dva mjeseca očekuju se velike energetske vrijednosti dotoka vode. To ujedno znači povoljna energetska i ekonomska kretanja, a što je najvažnije, i sigurnost opskrbe potrošača u duljem višemjesečnom razdoblju i sigurnost pogona elektroenergetskog sustava - ističe udruženje.

Hrvatska je u prošloj godini na razlici uvezene i izvezene električne energije zabilježila minus od 800 milijuna eura. Udio uvoza u ukupnoj potrošnji struje u nas varira posljednjih godina između 30 i 40 posto. Donoseći proljetni energetski paket antiinflacijskih mjera, Vlada je iznijela podatak da su građani Zagreba u veljači ove godine plaćali jednu od najnižih cijenu električne energije u EU. Dok je, prema istom izvoru, prosječna cijena nabave struje u EU bila 175 eura za megavatsat, u Zagrebu je struja naplaćivana 66 eura za megavatsat.

To je kratkoročni trend, HEP-u su pomogle hidrologija i topla zima

Konzultant za nabavu energije Darko Dvornik u komentaru glavnog nalaza izvješća Udruženja OIE da smo od uvoznika struje postali izvoznik, polazi od ocjene kako se "radi o kratkoročnijem trendu koji je primarno prouzročen povoljnijim hidrološkim prilikama".

- Izvješće koje je izradio OIEH primarno je fokusirano kako bi prikazali ulogu OiE u energetskoj bilanci RH u prva tri mjeseca ove godine. Udjel OiE u nacionalnoj proizvodnji za prva tri mjeseca značajnih je 58 posto, a najveći generator toga jest proizvodnja električne energije iz hidroelektrana.

Najveći doprinos tome dali su bolji hidrološki uvjeti u odnosu na razdoblje prije, a na koje jedino priroda može utjecati - kaže Dvornik. Povoljne hidrološke prilike, dodaje naš sugovornik, u kombinaciji s toplom zimom, koja je, kao i u cijeloj Europi, prouzročila viškove u ponudi električne energije i plina, dovele su do većih mogućnosti izvoza električne energije.

- Na povećanu proizvodnju iz domaćih hidroelektrana mogla je utjecati i interna odluka o većoj proizvodnji iz tog izvora zbog različitih razloga. Na izvoz električne energije mogao je dodatno utjecati i uvoz električne energije prema prethodno sklopljenim ugovorima, pa se zbog povoljnije hidrologije lako proizveo višak koji se onda izvozio - upozorava Dvornik.

Napominje kako se izvoz električne energije ne događa isključivo zbog viška na tržištu ponude nego, ističe, i zbog ugovorene opskrbe kupaca koje opskrbljivači na hrvatskom tržištu imaju u drugim državama, poput Slovenije i BiH.

Prema podacima iz poslovnog izvješća HEP-a za 2021., prihod kompanije dosegao je 15 milijardi i 969 milijuna kuna, a unutar tog iznosa od prodaje električne energije uprihodila je 13,4 milijarde kuna, uz rast od 16,7 posto u odnosu na 2020.. Potonji rast prodaje uglavnom je ostvaren na domaćem tržištu (12,2 posto), ali rastao je i prihod od izvoza električne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 21:08