Deseci tisuća tužbi zbog raka

Farmaceutski div oklijeva s nagodbom prema kojoj bi trebao isplatiti 11 milijardi dolara

Bayer je u SAD-u suočen s desecima tisuća tužbi koje se temelje na tvrdnji da djelatna tvar njegovog herbicida Roundupa glifosat izaziva rak
Bayerova tvornica u Leverkusenu
 Profimedia, imageBROKER

Njemački farmaceutski div Bayer oklijeva sa sklapanjem nagodbe prema kojoj bi trebao isplatiti 11 milijardi dolara za povlačenje tužbi u SAD-u povezanih s herbicidom Roundupom, ocijenio je sudac prema medijskim izvješćima.

Bayer je u SAD-u suočen s desecima tisuća tužbi koje se temelje na tvrdnji da djelatna tvar njegovog herbicida Roundupa glifosat izaziva rak. Od travnja tužbu je u SAD-u podiglo 52.500 ljudi.

Roundup proizvodi američki Monsanto kojeg je Bayer kupio 2018. godine za 63 milijarde dolara, podsjeća Reuters. Njemačka kompanija objavila je u lipnju prijedlog nagodbe koja bi trebala rezultirati povlačenjem tužbi ali njezini detalji nisu objavljeni.

Američki okružni sudac Vince Chhabria zaprijetio je u četvrtak da će ponovo pokrenuti sudski postupak, obustavljen radi sklapanja nagodbe, budući da sumnja da će Bayer ispoštovati sve njezine elemente, izvijestio je Bloomberg News.

Chhabria je u lipnju kritizirao Bayerov prijedlog nagodbe a u četvrtak je poručio da je sklon objaviti povjerljiva pisma odvjetnika potrošača koji se žale da Bayerov Monsanto minira nagodbu, prenosi Bloomberg News.

Poručio je tužiteljima i Bayeru da nastave s radom kako bi nagodba bila dovršena i da se dogovore o sljedećim potezima ako namjeravaju nastaviti sa sudskim procesom. Sljedeće ročište zakazao je za 24. rujna, saznaje se od izvora koji je pratio jučerašnje ročište.

Odvjetnik potrošača Brent Wisner rekao je da je spreman za izlazak pred sud. "Slažem se da ovi Monsantovi manevri moraju prestati. Neka se nagode ili idemo na sud - u ovom je trenutku jedini neprijatelj neodlučnost", kazao je Wisner.

U Bayeru su potvrdili da je došlo do "teškoća" u sklapanju nagodbe.

"Teškoće u provedbi nagodbe ovakvih razmjera česta su pojava, ali mi smo i dalje uvjereni u dovršetak i realizaciju sveobuhvatnog rješenja", stoji u priopćenju njemačke kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:03