Labena Ventures

Fantastična prilika za medicinare: 40 biotehnoloških startupa može osvojiti više od 100 milijuna eura

‘Startupi će moći testirati svoje ideje kako ne bi završile u ladici‘

Labena laboratorij

Hrvatski startupi u segmentu biotehnologije, farmacije i zdravstva imaju priliku sudjelovati u projektu Labena Ventures, prvom regionalnom startup akceleratoru u ovom segmentu, ukupno vrijednom više od 100 milijuna eura. Cilj akceleratora je jačanje inovacija i poduzetničkog ekosustava u zemljama srednje i istočne Europe. Labena Ventures pokriva, naime, više zemalja, primjerice Poljsku, Slovačku, Češku, Latviju, Litvu, Estoniju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Albaniju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo.

Znanje i veze

- Želja nam je da inovativni projekti, ideje i inicijative ugledaju svjetlo dana te se realiziraju i koriste u praksi. Samo tako mogu doprinijeti bržem razvoju u području biotehnologije, farmacije i zdravstva. Upravo smo s tim ciljem osnovali platformu Labena Ventures. Želimo našim znanjem, vezama, infrastrukturom i laboratorijima pomoći i osposobiti sve koji će prijaviti svoje ideje i projekte, htjeti ih testirati, razviti i komercijalizirati. Možemo im pomoći u povezivanju s fondovima u Europi, SAD-u i drugdje u svijetu. Želimo da na tržište dospiju najbolji projekti i ideje, koje će na kraju njihova puta zaživjeti i poboljšati kvalitetu života i zdravlja ljudi diljem svijeta - istaknuo je Borut Čeh, direktor tvrtke Labena.

image

Borut Čeh, Irena Lemut Čeh, Bostjan Čeh

Labena Ventures imat će sjedište u Sloveniji. Djelovat će u istočnoj i srednjoj Europi tako što će povezivati ​​kadrove, ključna znanja i vještine te tvrtke i izvore financiranja zainteresirane za podršku projektima. U sklopu ovog projekta, startupi, sveučilišta, fakulteti, istraživačko-razvojne institucije, ali i pojedinci s idejama moći će riješiti izazove istraživanja, praktične implementacije i globalnog marketiranja novih metoda za razvoj sigurnih i održivih načina dijagnosticiranja bolesti i liječenja, unapređenja prehrane i slično.

- Brojne dobre ideje završe u ladici ili tek u formi znanstvene publikacije. Platformom Labena Ventures omogućit ćemo startupima i organizacijama da testiraju svoje ideje, implementiraju ih i kroz program pridobiju investitore - istaknuo je Boštjan Čeh, voditelj projekta i razvoja poslovanja u tvrtki Labena.

Labena je svoje poslovanje započela prije 30 godina distribucijom i servisom laboratorijske opreme, a danas testira lijekove za neke od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija.

- Labena je počela kao mala obiteljska tvrtka s četiri zaposlena. Osnovala ju je moja majka 1993., otvorila je ured u Hrvatskoj 1994. godine. Danas otprilike 20 posto naših zaposlenika čine doktori znanosti, a ostali imaju sveučilišne diplome iz područja molekularne biologije, kemije, biokemije, elektrotehnike, fizike i dr. Zanimljivo je da naša tvrtka ima 112 zaposlenih, a žene čine više od 50 posto menadžerskog tima - ističe Borut Čeh, predsjednik Uprave Labene, i otkriva da planiraju otvoriti urede u Albaniji i Banjoj Luci te laboratorij u Zagrebu.

Razlika u odnosu na druge

Labena, kako napominje Čeh, ima dva stupa poslovanja. Jedan je distribucija analitičke i procesne opreme u četiri područja - znanosti, medicini, prehrani i industriji materijala, a drugi stup predstavljaju laboratoriji u Ljubljani, koje su certificirale Europska agencija za lijekove i Američka agencija za hranu i lijekove.

- U našem laboratoriju razvijamo i testiramo ranu fazu lijekova za neke od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija. Ponekad pomažemo u razvoju formula za lijekove i kontrole, dok ponekad samo provjeravamo jesu li svi postupci provedeni u skladu s praksom dobrom suradnje i zadovoljavaju li zahtjeve Europske agencije za lijekove ili američke FDA. Ponekad kreiramo i razvijamo specifične procedure za farmaceutske tvrtke - istaknuo je Čeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:34