Izvanredni povjerenik

Fabris Peruško: 'Ovo je velik dan, u samo 14 mjeseci spasili smo najveću kompaniju'

Peruško je zahvalio svim vjerovnicima i zaposlenicima, a posebno Privremenom vjerovničkom vijeću
Fabris Peruško i Marica Vidaković
 Davor Pongračić / Hanza Media

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško ocijenio je u srijedu, nakon što je izglasana nagodba vjerovnika Agrokora, kako je veliki uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije te kako će se, nakon pravomoćnosti rješenja o nagodbi, započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe.

"Danas je doista veliki dan za Agrokor. Cilj izvanredne uprave je bio postići nagodbu koju će izglasati većina vjerovnika, u roku propisanom zakonom i tome smo uspjeli. Time smo postupak izvanredne uprave doveli gotovo do samoga kraja", izjava je Peruška koja se prenosi u priopćenju Agrokora o nagodbi.

Nagodba vjerovnika Agrokora izglasovana sa 79,28 posto ukupnih tražbina, odnosno s 27,06 milijardi kuna od 33,76 milijardi kuna ukupnih tražbina.

Nagodba je izglasovana u srijedu na ročištu održanom u Košarkaškom centru Dražen Petrović, a sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika. Nakon objave nagodbe na oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Zagrebu slijedi rok od osam dana u kojem se mogu podnijeti žalbe Visokom trgovačkom sudu, a po završetku žalbenog postupka nagodba će postati pravomoćna.

Zahvalio zaposlenicima Agrokora

U izjavi koja se prenosi u priopćenju Agrokora Peruško je zahvalio svim vjerovnicima "koji su iskoristili priliku koju im je pružio Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku da spase dio od više desetaka milijardi kuna koje su posudili Agrokoru odnosno investirali u Agrokor pod bivšom upravom".

Zahvalio je i svim zaposlenicima Agrokora i njegovih kompanija koji su u teškim okolnostima odgovorno radili svoj posao, svim ostalim dionicima koji su aktivno sudjelovali u tom zahtjevnom i kompleksnom procesu, a posebno članovima Privremenog vjerovničkog vijeća "koji su učinili sve što je ljudski bilo moguće da se, uza sve gubitke koje su svi pretrpili, dođe do zajednički prihvatljivog rješenja".

"Veliki je uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije, koji bi imao razorne posljedice na gospodarstvo u Hrvatskoj i u regiji. Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Vlade, slom ove velike kompanije nije prelio na gospodarstvo Hrvatske", ističe Peruško.

Naglašava i kako je, zahvaljujući odgovornosti vjerovnika, pred kompanijom je nova budućnost. "Današnjim činom Agrokor ulazi u završnu fazu punog prelaska u ruke onih kojima je bio dužan novce koje nije mogao vratiti i za njegovu budućnost oni preuzimaju punu odgovornost kao budući vlasnici", rekao je.

Izvanredni povjerenik ističe i kako slijedi razdoblje u kojem se mora dočekati pravomoćnost rješenja, nakon čega će se započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. "To je tehnički vrlo zahtjevan proces u kojem smo do ovoga trenutka identificirali više od 70.000 koraka. Veliki dio priprema za tu završnu fazu postupka koja će potrajati nekoliko mjeseci, već je obavljen", kaže Peruško.

Rezultati iznad očekivanja

Ističe i da gotovo sve Agrokorove operativne kompanije danas imaju dobre poslovne rezultate koji premašuju planove i iznad su očekivanja. Pred nama je sezona, a izvanredna uprava će učiniti sve da rezultati imaju uzlaznu putanju, kako bi novim vlasnicima na upravljanje bila predana što uspješnija nova struktura kompanije, rekao je.

"Osobito smo ponosni što je već tijekom ovog postupka započela velika strukturna promjena Agrokora i svih njegovih kompanija koje nisu više generator nelikvidnosti i loših praksa korporativnog upravljanja. Pokrenuli smo tu promjenu i inzistirat ćemo na daljnjem podizanju kvalitete i odgovornosti u upravljanju što će se sigurno odraziti i na sve one koji su poslovanjem vezani na Agrokor i imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo u cjelini", izjavio je Peruško u priopćenju koje je Agrokor objavio po izglasavanju nagodbe.

Iz Agrokora ističu kako oko 7.300 stranica teksta nagodbe i pratećih priloga predstavlja dogovor kojim vjerovnici rješavaju problem koji je svojim poslovanjem prouzročio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Ujedno, ona predstavlja održivo rješenje u jednom od najzahtjevnijih financijskih restrukturiranja trenutno u svijetu, smatraju u Agrokoru.

"Nadam se da će Agrokorom upravljati bitno kvalitetnije i odgovornije od dosadašnjeg većinskog vlasnika, kao i da je ovo prva i zadnja primjena Zakona o postupku izvanredne uprave u Hrvatskoj", ističe izvanredni povjerenik.

Weber: 'Ovo je vrlo snažna većina'

Zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber zahvalila je vjerovnicima koji su izglasali nagodbu.

"Zbilja, 79,28 posto je vrlo snažna većina", kazala je.

Zahvalila je i zaposlenicima Agrokora koji su, kako je rekla, tijekom cijelog procesa radili u vrlo izazovnim i teškim okolnostima. Agrokorove kompanije posluju vrlo dobro, iznad planova održivosti, kazala je Weber te dodala kako se nada da će se zadržati taj uzlazni trend.

"Nadamo se da ćemo nakon isteka prijelaznog razdoblja, nakon što Visoki trgovački sud donese odluku o pravomoćnosti nagodbe, predati vjerovnicima kompaniju u bitno boljem položaju nego je bila prije godinu dana", rekla je Weber.

Dodala je kako ne može znati koji će biti sljedeći potezi vjerovnika koji osporavaju nagodbu, a Peruško je dodao kako u ovom trenutku ni ne zna tko je kako glasao. Nije želio komentirati kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio Ivica Todorić.

Kako je došlo do nagodbe

Iz Agrokora u priopćenju podsjećaju da je postupak izvanredne uprave aktiviran 7. travnja 2017. kada su bivši predsjednik Uprave Agrokora d.d. Ivica Todorić i svi članovi bivše Uprave podnijeli Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtjev za primjenu Zakona o postupku izvanredne uprave zbog izvjesnosti nekontroliranog stečaja izazvanog blokadom računa Agrokora d.d. i njegovih ključnih kompanija, koja je dosegla iznos veći od 3 milijarde kuna.

Više od 5700 vjerovnika Agrokora u postupku je prijavilo gotovo 58 milijardi kuna tražbina. U pregovore o nagodbi bili su uključeni predstavnici svih vjerovnika - od velikih inozemnih i domaćih kreditora preko hrvatskih i stranih dobavljača do predstavnika malih i mikro poduzeća i OPG-ova.

Prvi prijedlog nacrta plana nagodbe je vjerovnicima i javnosti prezentiran u prosincu prošle godine, nakon čega su započeli šestomjesečni pregovori i konzultacije svih vjerovnika oko prijedloga nagodbe i modela namirenja vjerovnika (EPM).

Načelni sporazum o svim ključnim strukturnim elementima nagodbe donesen je 10. travnja 2018., a na sjednici održanoj 19. lipnja 2018. godine članovi Privremenog vjerovničkog vijeća jednoglasno su prihvatili prijedlog nagodbe između dužnika i svih vjerovnika.

Taj su prijedlog danas većinom glasova prihvatili vjerovnici Agrokora. Pravomoćnost nagodbe očekuje se po odluci Visokog trgovačkog suda, podsjećaju iz Agrokora.

Marica Vidaković: 'Ishod glasovanja očekivan, slijedi zahtjevna faza primjene'

Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković izjavila je u srijedu kako je ishod glasovanja o nagodbi za dobavljače očekivan te kako nakon izglasavanja nagodbe slijedi zahtjevna faza njene primjene.

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina.

Očekivala sam ovaj postotak, jer kroz punomoći koje smo dobili u udruzi mogli smo predvidjeti koji će biti rezultat, rekla je Vidaković u izjavi za novinare nakon što su vjerovnici na sudskom ročištu izglasali nagodbu u sklopu izvanredne uprave u Agrokoru.

Upitana kakva su njezina očekivanja za dalje, odgovorila je da je završena dosta naporna faza, a slijedi vrlo značajna faza implementacije, kako bi se provelo ono što je dogovoreno, bilo da je riječ o naplati graničnog duga ili zastupljenosti na Konzumovim policama što je, kako je rekla, dobavljačima vrlo važno.

"Važne su nam i proizvodne kompanije, jer je to naš domaći proizvod pa nam je oporavak itekako bitan", rekla je Vidaković.

Na pitanje kakav odnos snaga očekuje u budućem vlasništvu odnosno jesu li dobavljači zainteresirani za povećanje svoga udjela u Agrokorovim kompanijama, odgovorila je kako se do sada uvijek razgovaralo o tome da se te kompanije najprije osposobe i tržišno podignu te da će o svemu presuditi ponuda i potražnja tj. tržište.

Na pitanje je li ju strah da novi vlasnici neće potencijalno poštovati sve elemente ugovora koji su postigli s dobavljačima, odvratila je kako u to ne vjeruje, ali da dobavljači i u tom slučaju imaju osigurane mehanizme zaštite svojih interesa.

"Nagodba je čak predvidjela i to da se za potencijalnu prodaju Konzuma mora dobiti suglasnost dobavljača", rekla je i dodala kako se "apsolutno ne boji jer su previsoke i preriskantne mjere koje bi dobavljači poduzeli ako se ne bi ispunilo ono što je dogovoreno.

Istaknula je pri tome da su dogovoreni tržišni udjeli u Konzumu za idućih pet godina.

Upitana smatra li da bi bilo dobro kada bi Agrokor što duže ostao jedna funkcionalna cjelina te strahuje li od prodaje pojedinih njegovih dijelova, odvratila je da o tome nije moguće odlučiti jednostrano te da će se čak i za upravljanje kompanijom morati postići konsenzus.

Na opasku da to neće biti lako, uzvratila je kako mnogi nisu vjerovali ni da će biti izglasana nagodba.

"Interesi su nešto što spaja ili razdvaja, a ja mislim da će u ovom slučaju spojiti", rekla je Vidaković.

Naglasila je kako smatra da u ovom trenutku Agrokor svakako treba ostati jedinstven sustav. Ponovila je kako slijedi najzahtjevnija dionica, u kojoj slijedi prijenos poslovnih cjelina i imovine na novo društvo.

Upitana za poruku Adrisu, koji nije glasao za nagodbu, odgovorila je kako su oni "dragi kolege" i "dragi dobavljači" koji su svoje interese odlučili braniti na drukčiji način te kako misli da "oni najbolje znaju što je za njih dobro".

Adris će ustrajati u zaštiti svojih interesa

Adris grupa u srijedu je, nakon izglasavanja nagodbe u Agrokoru, priopćila da ostaje kod svojih ranije izloženih argumenata zbog kojih nije podržala nagodbu te da će ustrajati u zaštiti svojih interesa.¸

"Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika. Za nas je ovo vjerovničko-pravni, a ne politički ili neki drugi odnos. Ustrajat ćemo u zaštiti svojih interesa“, priopćeno je iz Adris grupe.

Iz Adrisa su i ranije poručivali kako ne mogu podržati nagodbu vjerovnika Agrokora koja nije ni pravedna ni poštena, dodavši da će vrijeme pokazati koliko je takva nagodba u hrvatskom nacionalnom interesu.

Navodili su da "u nastojanju da se postigne pravična nagodba, oni sustavno ukazuju na nedostatke modela namire" te da je "Entity Priority Model (EPM) potpuno nepoznat našem stečajnom pravu i da se temelji na dvije dvojbene postavke".

"Nagodba vjerovnicima s razlučnim pravima na dionicama daje malu ili nikakvu vrijednost ako se radi o dionicama kompanija za koje sama Izvanredna uprava utvrdi da su insolventne, odnosno da su neodržive. Ne predviđa se da to utvrđuje sud, kao u redovnom predstečajnom ili stečajnom postupku, već će takvu odluku donijeti sama Izvanredna uprava temeljem kriterija koje je sama izabrala", poručivali su iz Adrisa, dodajući kako bi "primjenom tih istih kriterija i 'novi Agrokor' bio insolventan.

Smatraju i da je i pogrešno da se vrednuju instrumenti osiguranja različite kvalitete. "Kao jednakovrijedna se uzimaju jamstva vezana uz obveznice i jamstva dana u obliku ovršnih isprava, npr. zadužnice. Stoga u predloženom modelu bolje prolaze vjerovnici koji imaju veći broj nekvalitetnih jamstava od onih koji imaju manji broj kvalitetnih jamstava ili druga sredstva osiguranja koja su ovršna, iako bi se u redovnom tijeku stvari prije naplatili upravo ovi drugi", procjenjuju iz Adrisa.

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su na ročištu u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina, odnosno s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

Na ročištu je odvjetnica Adris grupe Belinda Čačić iznijela prigovor da se u postupku prije glasovanja podmirivalo osporene tražbine bez ovršne isprave.

Prema nagodbi, najveći pojedinačni vlasnik Agrokora bit će ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, dobavljači koncerna u prosjeku će ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Nagodba se sastoji od dva dijela - pripremnog i provedbenog - te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe. Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga, napominje se u priopćenju, razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.

Vjerovnici su potvrdili Model prioriteta namirenja (EPM) kao najbolji model za namirenje, s obzirom na broj kompanija unutar grupe te kompleksnost financijskog restrukturiranja. Kako se navodi, riječ je o fer i pravednom načinu namirenja, koji se koristi u najvećim međunarodnim postupcima restrukturiranja kompanija te je široko prihvaćen od međunarodnih kreditora.

U tom se modelu, u skladu sa zakonskim propisima, upravlja vodopadom naplate potraživanja za svaku pojedinu kompaniju, uključujući garancije za dug drugih kompanija, a tražbine se promatraju s aspekta njihove pravne pozicije. Dobavljačima u prosjeku 60 posto povrata potraživanja, financijskim institucijama do 20 posto

Prema izračunima po EPM modelu, najveći udio u vlasništvu nove Grupe Agrokor imat će financijski vjerovnici, među kojima će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto udjela. Imatelji obveznica sudjelovat će u vlasništvu s 24,9 posto udjela, ruska VTB banka sa 7,5 posto, a domaće financijske institucije s 15,3 posto. Udio dobavljača u novoj grupi bit će 4,7 posto, stoji u priopćenju Agrokora. Najveći udjel pritom će imati Adris, 1,4 posto, a potom Franck, 1,3 posto, te Saponija i Sokol Marić, po 0,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 10:03