realizirali niz projekata

EVN izgradio gotovo 140 kilometara plinske mreže

Posebnu pažnju EVN je posvetio bolnicama na svom području, tako su na plinsku mrežu tijekom 2020. godine spojeni KBC-a Split i Opća bolnica Zadar
 Niksa Stipanicev/Cropix

Ove godine EVN Croatia Plin obilježava deset godina poslovanja u Hrvatskoj.U svojih prvih deset godina tvrtka je realizirala niz projekata među kojima se posebno ističe plinofikacija Dalmacije gdje je EVN izgradio gotovo 140 kilometara nove plinske mreže u skladu s najvišim sigurnosnim standardima te svakodnevno plinom opskrbljuje više od 1400 korisnika.

- Petnaest najvećih potrošača EVN-a prelaskom na plin samo u 2020. godini uštedjelo je više od 80 milijuna kuna a u razdoblju od 2012. do 2020. godine ispustilo 51.129 tona manje emisija CO2, dok je zagađenje emisijama sumporovog dioksida, dušičnih oksida te čestica PM10 u potpunosti eliminirano. To je vidljiv učinak plinoficiranja velikih potrošača, koji ostavlja čisti zrak, smanjuje onečišćenje okoliša i poboljšava financijsko stanje poslovne, turističke i institucionalne zajednice - ističe Vlado Mandić, direktor EVN Croatia Plin.

Mandić napominje da je posebno je u području hlađenja vidljiva praktičnost i isplativost što je posebno važno za turizam.

- Upravo se u režimu hlađenja u nižim troškovima energije plina u odnosu na električnu energiju, koja je četiri puta skuplja od plina po KWh, stvara konkurentna prednost. Pored značajno niže cijene energije plina u odnosu na električnu energiju, 1 KW priključne snage na elektroenergetski sustav je više od 13 puta skuplji od 1 KW priključnog kapaciteta plina. To je jako važno za svakog tko investira u svoje objekte, a posebno one turističke namjene - naglašava Mandić.

Posebnu pažnju EVN je posvetio bolnicama na svom području, tako su na plinsku mrežu tijekom 2020. godine spojeni KBC-a Split i Opća bolnica Zadar.

- Zanimljivo je da su upravo objekti u kojima se ljudi liječe od teških bolesti imali izuzetno loše utjecaje na zrak i okoliš koristeći dotrajale kotlovnice i ložeći vrlo prljava i štetna loživa ulja, sve do njihovog prelaska na plin. Sve su bolnice u Dalmaciji kroz energetsku obnovu u jednoj ili više faza zamijenile svoje dotadašnje i prešle na čisti energent, zemni plin, čija je ekološka simbolika vidljiva i na obnovljenom dimnjaku Opće bolnice Zadar. Ove godine, zbog pandemije bolesti Covid – 19 i povećanog priljeva pacijenata koji zbog te teške respiratorne bolesti zahtijevaju posebne uvjete liječenja u bolnicama, dodatno se pokazalo koliko je bilo opravdano i važno to ulaganje. Pored pozitivnih ekoloških učinaka i energetskih ušteda, korištenje plina kao primarnog energenta donosi značajno smanjenje i operativnih troškova - pojašnjava Vlado Mandić.

Potvrdu da su na dobrom putu, prema Mandićevom mišljenju je činjenica da su EVN-u produžene koncesije u Splitsko – dalmatinskoj i Šibensko – kninskoj županiji za dodatnih 20 godina, ali i dobivanje koncesije u trajanju od 50 godina koju je EVN-u ove godine dodijelila Ličko–senjska županija za plinofikaciju gradova Gospića i Otočca.

- Potpisivanjem koncesije Lika je otvorila jedno sasvim novo energetsko poglavlje. Otvaraju se nove mogućnosti a potaknuti će se ulaganja jer će izgrađena plinska infrastruktura učiniti Liku privlačnom lokacijom za mnoge tvrtke..Prelaskom na plin elektroenergetski sustav se rasterećuje i njegovi kapaciteti se oslobađaju za daljnji razvoj i korištenje modernih tehnologija koje nam olakšavaju život. Ovo se posebno odnosi na područje e-mobilnosti, gdje se očekuje veliki rast i spajanje sve većeg broja vozila na elektroenergetsku mrežu koja je ionako jako limitirana. Prelazak na plin predstavlja zapravo strateško rješenje za unaprjeđenje i razvoj ponude turističkih usluga - pojašnjava Mandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:21