‘POŠTENI DOPRINOS‘

Europski telekomi protiv Netlifxa i Googlea: ‘Uvedite nove mjere!‘

Tehnološke kompanije “imaju najviše koristi” od njihove infrastrukture pa povećavaju promet bez da za to više plaćaju, tvrde predstavnici europskih telekoma

Ilustracija

 Sopa Images Limited/Alamy/Profimedia/

Najveće europske telekomunikacijske kompanije pozivaju Europsku uniju da prisili velike kompanije poput Netflixa i Googlea na plaćanje “poštenog” doprinosa za korištenje njihovih mreža. Uvjereni su, naime, da upravo te tehnološke kompanije “imaju najviše koristi” od njihove infrastrukture pa povećavaju promet bez da za to više plaćaju. Otvoreno pismo koje će poslati Europskoj komisiji i zastupnicima u Europskom parlamentu potpisali su direktori 20 telekomunikacijskih grupa, uključujući BT, Telefonica i Deutsche Telekom u čijem je vlasništvu i Hrvatski Telekom, piše Financial Times.

“Buduće investicije su pod ozbiljnim pritiskom i potrebne su regulatorne mjere. Pravedan i razmjeran doprinos najvećih generatora prometa troškovima mrežne infrastrukture trebao bi biti temelj novog pristupa”, upozorili su u pismu.

Uvjereni su da regulatori moraju poduzeti mjere kako bi se omogućila buduća ulaganja, a upravo telekomunikacijske grupe izdvajaju milijarde kako bi podržale uvođenje 5G mreže. Zbog toga su sugerirali da bi drugačiji mehanizam plaćanja “mogao postavljati zahtjeve najvećim generatorima prometa s fokusom na odgovornost i transparentnost doprinosa tako da operateri ulažu izravno u europsku digitalnu infrastrukturu”.

Problem je, tvrde, to što tehnološke tvrtke ne plaćaju gotovo ništa za prijenos podataka u njihovim mrežama. I Europski parlament je u lipnju “pozvao na uspostavu političkog okvira u kojem veliki proizvođači prometa pošteno doprinose odgovarajućem financiranju telekomunikacijskih mreža bez prejudiciranja mreže neutralnost".

Tehnološki divovi poput Netflixa i Googlea već su se ranije usprotivili takvim prijedlozima jer tvrde da i sami ulažu u internetsku infrastrukturu (podmorske kabele i podatkovne centre), ali i svoj sadržaj i uslugu. Daniel Friedlaender, voditelj CCIA Europe koja lobira u ime tehnološke industrije, naglašava kako su telekomunikacijske grupe narasle upravo zbog zahvaljujući uzbudljivom sadržaju i uslugama koje su razvile kreativne i tehnološke tvrtke.

- Sada pokušavaju prevariti Europu da im da dodatni novac.Telekomunikacijske tvrtke žele da njihove mreže u potpunosti subvencioniraju iste tvrtke koje su im pomogle da rastu i napreduju. U konačnici, ovi telekomunikacijski divovi žele natjerati europske potrošače da još više plaćaju - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:40