Nepovjerenje

Europski regulator neće prihvatiti američku odluku o sigurnosti Boeingovog 737 Max-a

EASA će umjesto toga sama testirati te zrakoplove prije nego što dobiju dozvolu za uključivanje u promet,
Boeing 737 Max
 Jason Redmond/File photo / REUTERS

Europski regulator za sigurnost zračnog prometa EASA objavio je da neće prihvatiti odluku američkih regulatora o sigurnosti problematičnog Boeingovog zrakoplova 737 Max koji je povučen iz prometa nakon dvije teške nesreće.

EASA će umjesto toga sama testirati te zrakoplove prije nego što dobiju dozvolu za uključivanje u promet, piše BBC u četvrtak.

Model zrakoplova 737 Max prizemljen je u ožujku ove godine nakon nesreća u Etiopiji i Indoneziji u kojima je ukupno stradalo 356 ljudi. Početkom travnja EASA je pismom obavijestila američku Saveznu upravu za civilno zrakoplovstvo (FAA) da neće prenositi ovlasti za testiranje zrakoplova.

Taj je uvjet izvršni direktor EASA-e Patrick Ky u ponedjeljak otkrio članovima odbora Europskog parlamenta za transport i turizam. Drugi je uvjet EASA-ina "dodatna i šira neovisna analiza nacrta (zrakoplova). U EASA-i također žele pouzdano utvrditi zašto su se nesreće dogodile a traže i adekvatnu obuku pilota za pilotiranje izmijenjenim zrakoplovima.

Čvrsti stav Europske unije udarac je Boeingovim nadama da će se 737 Max uskoro vratiti u promet. EASA ujedno raskida s etabliranom međunarodnom praksom uzajamnog prihvaćanja regulatornih standarda. Glasnogovornik američkog regulatora ističe pak da transparentno surađuju s tijelima za civilno zrakoplovstvo u drugim zemljama u procesu analize softvera na Boeingu 737 Max.

„Naš je prioritet sigurnost i nismo odredili vremenski okvir za završetak radova. Svaka će vlada sama donijeti odluku o vraćanju zrakoplova u promet, na temelju detaljne procjene sigurnosti”, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:39