Novi udarac

Europski proizvođač zrakoplova nije ostvario nijednu novu narudžbu u veljači

Aviokompanije širom svijeta prizemljile su u veljači stotine zrakoplova zbog epidemije koronavirusa
Tvornica Airbusa
 Christian Charisius / AFP

Europski proizvođač zrakoplova Airbus izvijestio je da u veljači nije dobio nijednu novu narudžbu, nadovezujući se na niz potvrda o poremećajima u zrakoplovnoj industriji zbog epidemije koronavirusa.

Iz Airbusa pritom ističu da im aviokompanije u prošlom mjesecu nisu ni otkazivale narudžbe, dodajući i da su ukupno u veljači isporučili 55 zrakoplova.

To znači da su u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s veljačom isporučili ukupno 86 zrakoplova, nešto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Američki Boeing izvijestio je pak da u siječnju nije zaprimio nijednu novu narudžbu zrakoplova.

Za Airbus je pak prvi ovogodišnji mjesec bio neuobičajeno dobar a i Boeing se oporavio u veljači zahvaljujući japanskoj narudžbi desetak širokotrupnih zrakoplova tipa 787.

U prva dva ovogodišnja mjeseca Airbus je ukupno zaprimio 296 narudžbi, odnosno neto 274 kada se izuzmu otkazane narudžbe i zahtjevi za zamjenom tipova zrakoplova.

Aviokompanije širom svijeta prizemljile su u veljači stotine zrakoplova zbog epidemije koronavirusa.

Njihovi bi se prihodi ove godine zbog epidemije mogli smanjiti i do 113 milijardi dolara ako se COVID-19 nastaviti širiti, upozorila je Međunarodna udruga zrakoplovnih prijevoznika (IATA), znatno više no što su donedavno očekivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 16:42