VISOKI PRINOSI

Europske burze su ove godine pratile snažan rast Wall Streeta

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će unatoč agresivnom povećanju kamata posljednjih godina gospodarstvo izbjeći recesiju

Ilustracija

 Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo mirno jer nije bilo vijesti koje bi osjetnije utjecale na tržišta, a cijene su dionica blago porasle i tako učvrstile dobitke u cijeloj godini.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,8 posto, na 37.689 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,3 posto, na 4.769 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 15.011 bodova.

Ti su indeksi porasli deveti tjedan zaredom, a tijekom tjedna Dow Jones dosegnuo je rekordnu razinu, dok se S&P 500 rekordnoj razini primaknuo na manje od 1 posto.

Tako su indeksi učvrstili svoje dobitke u 2023. godini. Dow Jones porastao je 13,7 posto, S&P 500 24,2, a Nasdaq indeks 43,4 posto.

Snažan rast cijena dionica u protekloj godini zahvaljuje se postupnom popuštanju inflacije u SAD-u i usporavanju rasta gospodarstva.

Naime, zbog toga je američka središnja banka najvjerojatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Na tržištu novca procjenjuje se da bi Fed mogao početi smanjivati kamate već u ožujku.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, unatoč agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, gospodarstvo izbjeći recesiju.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks porastao je devet tjedana zaredom, što nije zabilježeno još od 2004. godine.

„Ovo je jedan od najvećih skokova tržišta na kraju godine, a započeo je i prije Fedovih poruka polovicom prosinca u vezi kamata i inflacije. To pokazuje koliko smo daleko došli od dna tržišta ‘medvjeda‘ prošle godine i podsjeća ulagače da nakon tamnih oblaka uvijek dolazi sunce”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Europski STOXX 600 porastao više od 12 posto

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,5 posto, na 7.733 boda, a frankfurtski DAX 0,3 posto, na 16.751 bod. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,3 posto, na 7.543 boda.

U cijeloj protekloj godini ti su indeksi znatno porasli. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skočio je 12,6 posto i tako nadoknadio većinu gubitka od prethodne godine. Stoga se kreće oko najviše razine u 23 mjeseca.

Njemački DAX porastao je u proteklih godinu dana gotovo 20 posto, unatoč nezavisnoj situaciji u gospodarstvu.

Francuski CAC porastao je, pak, više od 16 posto, a britanski FTSE oko 3,6 posto.

Snažan rast burzovnih indeksa u zemljama eurozone zahvaljuje se procjenama da je i Europska središnja banka, kao i Fed, završila ciklus povećanja kamata i da će ih iduće godine smanjiti.

Azijske burze u prosjeku porasle oko 5 posto

I na većini azijskih burzi ove su godine cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je oko 5 posto, što mu je prvi rast nakon dvije godine pada.

Najviše je u ovoj godini, oko 28 posto, skočio japanski Nikkei indeks i kreće se na najvišim razinama u više od 30 godina.

S rastom od gotovo 27 posto slijedi tajvanska burza, dok je indijski Nifty indeks porastao oko 20 posto.

S druge strane, najviše su ove godine pale cijene dionica na burzi u Tajlandu, oko 15 posto.

Hongkonški Hang Seng indeks skliznuo je, pak, oko 14 posto, dok su indeksi u Šangaju skliznuli više od 10 posto. Posljedica je to krize na kineskom tržištu nekretnina i sporijeg nego što se očekivalo oporavka gospodarstva od koronakrize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:27