Zahvaljujući nizu mjera

Europske burze porasle nakon jučerašnjeg rekordnog pada

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 4 posto, nakon što je jučer zabilježio najveći pad u povijesti, 11,5 posto
 AFP

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg rekordnog pada, jer su mjere niza središnjih banaka i vlada u svijetu ublažile strahovanja ulagača od udara pandemije koronavirusa na gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 4 posto, nakon što je jučer zabilježio najveći pad u povijesti, 11,5 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 3,50 posto, na 5.420 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,60 posto, na 9.399 bodova, a pariški CAC 2,95 posto, na 4.163 boda.

Nakon što su jučer cijene dionica na svim najvećim svjetskim burzama oštro pale, pri čemu su tržišta po prvi put od financijske krize zaronila u područje 'medvjeda', jutros su se europske burze stabilizirale.

Ulagače je ohrabrila vijest da bi se zastupnici republikanske i demokratske stranke u američkom Kongresu uskoro mogli dogovoriti u vezi poticajnih gospodarskih mjera.

Jučer je, pak, američka središnja banka Fed najavila da će u financijski sustav u kratkom roku ubrizgati 1.500 milijardi dolara, što predstavlja, kažu analitičari, agresivnu akciju Feda u cilju povećanja likvidnosti, stabilizacije financijskih tržišta i poticanja gospodarstva.

Od Feda se, također, očekuje da idućega tjedna dodatno smanji ključne kamatne stope, premda ih je već prošloga tjedna srezao za 0,50 postotnih bodova.

I Europska središnja banka (ECB) najavila je jučer novi program kupnje imovine i povoljne kredite za banke kako bi osigurala likvidnost i financiranje gospodarstva.

To je samo dio mjera koje su vlasti širom svijeta najavile, pa se ulagači nadaju da će to ublažiti gospodarske štete od koronakrize.

Zahvaljujući tome, jutros su se stabilizirala i azijska tržišta, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok je samo nekoliko sati ranije bio na gubitku oko 5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 6 posto, na 17.431 bod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 09:47