SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze izgubile dio jučerašnjih dobitaka: ‘Zabrinjava inflacija i recesija koja prijeti SAD-u‘

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je jutros u minusu 0,5%, nakon jučerašnjeg skoka za više od 1,5%

Ilustracija

 Spencer Platt/AFP

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica izgubile dio velikih dobitaka od prethodnoga dana, dok ulagači prate razvoj situacije u Ukrajini nakon jučerašnjih pozitivnih pomaka u mirovnim pregovorima između te zemlje i Rusije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, nakon jučerašnjeg skoka za više od 1,5 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,10 posto, na 7.544 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,15 posto, na 14.650 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 6.745 bodova.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,2 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 1,9 posto.

Azijske burze prate smjer Wall Streeta, gdje su jučer cijene dionica porasle četvrti dan zaredom. Dow Jones ojačao je 0,97 posto, dok je S&P 500 porastao 1,23, a Nasdaq indeks 1,84 posto.

Ulagače je ohrabrila vijest da je u mirovnim pregovorima Rusija u utorak obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva, a Ukrajina je predložila neutralni status uz međunarodna jamstva da će biti zaštićena od napada.

„S jedne strane, dolaze pozitivne vijesti u vezi Ukrajine i tržište se nada mirovnom sporazumu u određenom trenutku. Stoga su ulagači skloniji rizičnijim investicijama. No, zabrinjava inflacija, pa se vodi rasprava o tome prijeti li SAD-u recesija”, kaže Shane Oliver, glavni ekonomist u tvrtki AMP Capital.

U SAD-u se, naime, inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina, blizu 8 posto, zbog čega je nedavno američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova.

No, jasno je da to neće biti dovoljno za suzbijanje tako visoke inflacije, pa se očekuje da će u svibnju Fed dodatno povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, a do kraja godine još u nekoliko navrata.

A tako naglo povećanje cijene novca moglo bi usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, a možda čak, upozoravaju pojedini analitičari, izazvati recesiju.

I dok su jutros gotovo sve azijske burze porasle, japanski Nikkei indeks znatno je pao, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca. Pad indeksa posljedica je, kažu analitičari, povlačenja dijela zarade s tržišta na kraju poslovne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 00:26