EU izbacuje dolar iz plaćanja

Europska unija dogovara s Iranom prelazak s dolara na eure u plaćanju nafte?

Ruski 'Sputnik', pozivajući se na izvore u Bruxellesu, najavljuje plaćanje Iranu u eurima
Iranski supertanker Delvar, arhivska fotografija
 Tim Chong / REUTERS

Europska unija ne samo da se neće pridružiti američkom zaoštravanju odnosa s Iranom, nego razmatra nastavak uvoza iranske nafte bez plaćanja u američkim dolarima, navodi ruska agencija 'Sputnik' pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu. Ako se informacije 'Sputnika' pokažu točnima, to će biti druga značajna najava udara na dolar kao najvažniju valutu svjetske trgovine.

Kina je sredinom travnja ove godine, naime, najavila kako će nastojati osigurati plaćanje uvoza nafte, osim u dolarima, i u juanima. Budući da je Kina najveći svjetski uvoznik nafte, ulazak juana makar i u manji dio 14 tisuća milijardi dolara godišnje vrijednosti trgovine naftom u svijetu, izazvao bi značajne valutne promjene u svjetskoj trgovini.

Kina je najveći uvoznik nafte iz Rusije, Irana i Angole, s tendencijom da postane i najveći uvoznik 'crnog zlata' iz Saudijske Arabije. Agencija 'Reuters', pozivajući se na kineske izvore, tvrdi da bi se prvi uvozni poslovi nafte, ali i nekih ruda, plaćeni od strane kineskih naručitelja u juanima mogli odraditi u drugoj polovici ove godine.

Portal 'Oilprice.com', prenoseći informacije o mogućem dogovoru EU i Irana da se nafta plaća u eurima, podsjeća na izjavu povjerenice Europske komisija za vanjsku poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da nuklearni sporazum Zapada s Iranom uključuje i međusobnu normalizaciju gospodarskih i trgovačkih odnosa. Budući da je povjerenica Mogherini u zajedničkoj izjavi sa šefovima diplomacije Njemačke, Francuske i Velike Britanije izrazila žaljenje zbog američkog izlaska iz sporazuma s Iranom, 'Oilprice'zaključuje kako će EU nastaviti i produbiti gospodarsku suradnju s Iranom. Portal napominje i kako su najvažnije članice Unije najavile kako će ostati u sporazumu s Iranom i prije odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o izlasku iz sporazuma.

Gospodarska suradnja EU i Irana ne odvija se samo u naftnom biznisu, nego i u bankarskim transakcijama s kreditiranjem te zajedničkim projektima u zračnom, pomorskom i cestovnom prometu. Federica Mogherini najavila je nakon sastanka s iranskim diplomatima o Trumpovoj odluci izlaska iz nuklearnog sporazuma, da će se razgovori o suradnji Unije i Irana nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:08