TREBA LI EU BRINUTI

Europska središnja banka se danas hitno sastaje: Prati se likvidnost EU banaka i procjena mogućeg masovnog povlačenja pologa

ECB je kontaktirao sistemski važne zajmodavce u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti Credit Suisseu

Credit Suisse

 Fabrice Coffrini/Afp

Europska središnja banka sazvala je u petak izvanredni sastanak nadzornog odbora kako bi razmotrila utjecaj previranja na financijskim tržištima na bankovni sektor eurozone.

Dionice banaka pale su ovaj tjedan budući da su ulagače zabrinuli slom američkog Silicon Valley Banka i probemi u švicarskom Credit Suisseu.

Previranja na tržištima stišala su se tek nakon što je SAD osigurao isplatu pologa klijentima SVB-a a švicarska središnja banka osigurala 50 milijardi franaka Credit Suisseu kako bi poduprla njegovu likvidnost.

ECB je na jučerašnjoj redovnoj sjednici ponovo podigao kamatne stope u eurozoni, za pola postotnog boda, ističući da će inflacija biti previsoka kroz predugo vremensko razdoblje. U ovoj godini trebala bi prema najnovijim bančinim prognozama iznositi 5,3 posto, a u idućoj 2,9 posto.

Banka srednjoročno cilja stopu inflacije od oko dva posto.

ECB je u priopćenju upozorio i da su najnovije makroekonomske projekcije izrađene početkom ožujka, prije najnovijih napetosti na financijskim tržištima, koje "impliciraju dodatnu neizvjesnost temeljnih procjena inflacije i rasta".

Tri neimenovana izvora izjavila su za Reuters da su članovi upravnog vijeća ECB-a ponovo značajno podigli kamatne stope tek nakon što je švicarska središnja banka osigurala pomoć Credit Suisseu.

U srijedu neimenovani izvori u ECB-ovom nadzornom mehanizmu izjavili su za Reuters da je banka kontaktirala sistemski važne zajmodavce u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti posrnuloj švicarskoj banci.

Jedan od izvora istaknuo je pritom da su problemi Credit Suissea, po njihovom mišljenju, specifični za švicarsku banku i nisu sistemske prirode.

U priopćenju sa sjednice o monetarnoj politici, održane u četvrtak ECB je naglasio da je bankovni sektor u eurozoni otporan i da su njegove kapitalne i pozicije likvidnosti "snažne".

U petak, dan nakon redovne sjednice, bančin glasnogovornik izvijestio je o izvanrednom sastanku ECB-ovog nadzornog odbora.

"Nadzorni odbor sastaje se kako bi razmijenio mišljenja i dao članovima najnovije informacije o nedavnim događanjima u bankovnom sektoru", rekao je glasnogovornik Reutersu.

Izvor upoznat s razgovorima rekao je da je svrha sastanka praćenje likvidnosti bankovnog sektora eurozone i procjena mogućeg masovnog povlačenja pologa. Dodao je da ECB, po njegovoj procjeni, neće odmah poduzeti nikakve mjere.

Glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati.

Sličan ad hoc sastanak već je održan u prvoj polovini ovog tjedna, izvijestio je Reuters.

Od 8. ožujka tržišna vrijednost europskih banaka smanjena je za oko 165 milijardi eura, izračunala je novinska agencija na temelju podataka Refinitiva.

image

Christine Lagarde

Chip Somodevilla/Getty Images/Profimedia/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 08:51