Preliminarni stav

Europska komisija: ‘X je kršio Akt o digitalnim uslugama‘

X sada ima pravo na obradu, a potvrda stajališta za X bi značila novčane kazne i promjene u poslovanju

X (ilustracija)

 Loic Venance/Afp

Europska komisija obavijestila je tvrtku X (nekadašnji Twitter) o svom preliminarnom stajalištu da krši Akt o digitalnim uslugama u područjima povezanima s tamnim obrascima, transparentnošću oglašavanja i pristupom podacima za istraživače. X je, naime, u travnju 2023. označen kao vrlo velika internetska platforma (VLOP) nakon što je objavio da doseže više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u EU. Osam mjeseci kasnije, Komisija je otvorila službeni postupak kako bi procijenila je li X možda prekršio Zakon o digitalnim uslugama.

Nakon detaljne istrage koja je, među ostalim, uključivala analizu internih dokumenata tvrtke, razgovore sa stručnjacima i suradnju s nacionalnim koordinatorima za digitalne usluge, Komisija ima tri pritužbe.

Prvo, X dizajnira i upravlja svojim sučeljem za "potvrđene račune" s "plavom kvačicom" na način koji nije u skladu s industrijskom praksom i vara korisnike. Budući da se svatko može pretplatiti da dobije takav status "potvrđeno", to negativno utječe na sposobnost korisnika da donose slobodne i informirane odluke o autentičnosti računa i sadržaja s kojim komuniciraju. Čak postoje i dokazi da neki zlonamjerni akteri koriste takve “provjerene račune”.

- BlueChecks je jednom služio je kao pouzdan izvor informacija. Sada kad je riječ o X-u, naše je preliminarno stajalište da oni zavaravaju korisnike i krše Akt o digitalnim uslugama - rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Drugo, X nema potrebnu razinu transparentnosti jer ne pruža pretraživo i pouzdano skladište oglasa. Konkretno, dizajn ne dopušta potreban nadzor i istraživanje novih rizika koje donosi distribucija oglašavanja na internetu.

Treće, X ne omogućuje istraživačima pristup svojim javnim podacima u skladu s uvjetima navedenim u DSA-u. Osim toga, čini se da postupak X-a za odobravanje prihvatljivim istraživačima pristupa njegovom aplikacijskom programskom sučelju (API) odvraća istraživače od provođenja njihovih istraživačkih projekata ili im ne ostavlja drugog izbora osim plaćanja neproporcionalno visokih naknada.

- Transparentnost je ključan dio Akta o digitalnim i odlučni smo osigurati da sve platforme, uključujući X, budu u skladu sa zakonodavstvom Europske unije - izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica zadužena za politiku tržišnog natjecanja.

Thierry Breton je pojasnio kako X sada ima pravo na obradu, a potvrda stajališta za X bi značila novčane kazne i promjene u poslovanju.

Takva bi odluka mogla uključivati novčane kazne u iznosu do 6 posto ukupnog godišnjeg prometa pružatelja usluga na svjetskoj razini i naložiti pružatelju da poduzme mjere za otklanjanje povrede. Odluka o nesukladnosti također može pokrenuti pojačano razdoblje nadzora kako bi se osiguralo pridržavanje mjera koje pružatelj namjerava poduzeti kako bi ispravio kršenje. Komisija također može nametnuti periodične novčane kazne kako bi primorala platformu na usklađivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 06:47