VAŽNA ODLUKA

Europska komisija uvela antidamping carine na uvoz vijaka iz Kine: Iz DIV Grupe najavljuju puno veći izvoz

Iz DIV Grupe najavljuju daljnja ulaganja u dodatne nove proizvodne kapacitete, koji su već razrađeni, do visine od 50 milijuna eura
 DIV Grupa

Europska komisija je danas u svom glasniku objavila odluku o uvođenju antidamping carine na uvoz čeličnih spojnih elemenata u zemlje Europske unije, a koji su proizvedeni u Kini.

„Nakon višegodišnjeg postupka istraživanja, analize u kojem je postupku kao jedan od najvećih proizvođača standardne vijčane robe aktivno kroz udrugu europskih proizvođača 'Europski institut za industrijske spojne elemente' sudjelovala i DIV Grupa, Europska komisija je donijela uredbu o primjeni zaštitne carine do 86,5 posto kako bi neutralizirala nelojalnu konkurentnu poziciju proizvođača iz Kine, a kojom su europski proizvođači, u hrvatskom slučaju DIV Grupa, konačno dobili priliku za ravnopravnu tržišnu utakmicu“, priopćili su iz DIV Grupe koji naglašavaju da su ulaganjem u proizvodne pogone ukupno vrijedne 55 milijuna eura, koje su realizirali 2013. godine za vrijeme je na snazi bila slična ovakva uredba koja je povučena 2016. godine, omogućili zapošljavanje oko 500 radnika u gradu Kninu, uz naznaku daljnjeg razvoja, ulaganja i perspektive.

Nakon ukidanja te prve zaštitne carine zbog proceduralne greške, iz DIV Grupe napominju da su cijelo vrijeme kroz udrugu Europskih proizvođača aktivno sudjelovali u pripremi vraćanja zaštitne carine, te nastavka perioda rasta proizvodnje, zapošljavanja i izvoza u zemlje EU što se pokazalo kao dugotrajan ali uspješan pothvat.

„Nakon gotovo šest godina mukotrpnog održanja statusa održivog proizvođača u kojem smo unatoč nelojalnoj konkurenciji uspjeli unaprijediti svoj sustav upravljanja kvalitetom i sigurnošću, pred nama je konačno period ostvarivanja ranije planirane maksimalne profitabilnosti nakon povrata tako velike investicije. Imajući na umu naše trenutne kapacitete, potrebe tržišta u zemljama EU, pred nama je novo razdoblje u kojem ćemo svoje planove moći realizirati s maksimalnim vrijednostima proizvodnog učinka, osiguravajući svojim kupcima unutar EU kontinuiranu konkurentu opskrbu standardnim spojnim elementima, čime će isti osim konkurente cijene imati i mogućnost znatno kraćih vremena isporuke odnosno dobave izbjegavajući danas vrlo nestabilne, skupe i dugotrajne transportne rute i puteve“, ističu iz DIV Grupe.

Iz DIV Grupe najavljuju daljnja ulaganja u dodatne nove proizvodne kapacitete, koji su već razrađeni, do visine od 50 milijuna eura. „Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da su se svi naši napori, uporno održanje vrlo teške pozicije proizvođača standardne vijčane robe proteklih godina isplatili tako da smo suočeni s praktično neograničenim mogućnostima napretka, konačne naplate teškom mukom stvorene pozicije i uloge na tržištu“, ističu iz DIV Grupe.

Procjena uprave DIV Grupe je da će se njihov izvoz samo standardne vijčane robe u budućem razdoblju udvostručiti na preko 60 milijuna eura godišnje, s dugoročnim planom i daljnjim ulaganjima i preko 100 milijuna eura godišnje čime će, kako napominju, njihov kninski pogon znatno dobiti na značaju ne samo u Hrvatskim nego i u Europskim i svjetskim okvirima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 00:14