Istraga Europske komisije

Europska komisija pokrenula istragu o ponudi Deutsche Telekoma za nizozemski ogranak Tele2

EK se boji da bi transakcija mogla ograničiti tržišno natjecanje u Nizozemskoj
Zgrada Deutsche Telekoma
 Profimedia, imageBROKER

Europska komisija pokrenula je istragu o ponudi Deutsche Telekoma (DT) za nizozemski ogranak švedskog operatera Tele2 zbog bojazni da bi transakcija mogla ograničiti tržišno natjecanje u Nizozemskoj.

Istraga je pokrenuta u utorak, a naglašava strog odnos Bruxellesa prema akvizicijama u telekomunikacijskom sektoru kojima bi se broj tržišnih aktera smanjio s četiri na tri i u konačnici bi mogao rezultirati višim računima za potrošače, napominje Reuters.

"Otvaramo dubinsku istragu kako bismo se pobrinuli da predložena transakcija T-Mobile NL-a i Tele2 NL-a ne rezultira višim cijenama ili suženim izborom mobilnih usluga za nizozemske potrošače", kazala je u priopćenju povjerenica EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja Nizozemka Margrethe Vestager.

Deutsche Telekom želi kupiti imovinu Tele2 u Nizozemskoj i spojiti je s T-Mobile Nederlandom kako bi u ponudu mogao uvrstiti pakete fiksnih i mobilnih usluga koji bi uključivali prijenos podataka, glasovnih i video sadržaja na kućnim i mobilnim uređajima i jamčili im bolju poziciju u odnosu na konkurente KPN i Ziggo.

T-Mobile Nederland i Tele2 zauzimaju treću i četvrtu poziciju na nizozemskom tržištu na kojem dominira KPN s tržišnim udjelom od 43 posto na kraju 2017. godine. Drugo mjesto pripada Ziggu s udjelom od 30,5 posto.

Na trećem je mjestu T-Mobile Nederland s 21 posto dok je udio Tele2 zanemariv.

Komisija će do 17. listopada odlučiti hoće li blokirati ili odobriti DT-ovo preuzimanje Tele2 NL-a, ovisno o ustupcima koje bi dvije tvrtke mogle ponuditi.

U švedskoj kompaniji kazali su da očekuju dugotrajnu istragu, potvrdivši da planiraju zaključenje transakcije u drugoj polovini godine.

Europska je povjerenica već 2015. godine osujetila plan Telia Companyja i Telenora o spajanju poslovanja u Nizozemskoj uz obrazloženje da dvije kompanije nisu otklonile bojazni povezane sa smanjenim brojem tržišnih aktera u njezinoj domovini.

Godinu dana kasnije Vestager je blokirala i ponudu CK Hutchison Holdingsa koja je predviđala spajanje njegove britanske podružnice Three s O2 UK-om u vlasništvu španjolske Telefonice. Potom je nakon značajnih ustupaka odobrila Hutchisonovo povezivanje talijanske mobilne podružnice s onim Vimpelcoma.

Telekomunikacijski operateri već dugo traže od Komisije da sektor promatra iz šire perspektive i da se ne fokusira samo na broj operatera na tržištu. Iz Bruxellesa pak odgovaraju da bi blaži stav mogao biti opravdan tek u slučaju prekograničnih spajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:25