Predujmovi

Europska komisija odobrila dodatnu pomoć poljoprivrednicima

Predujmovi će se moći isplaćivati nakon provedenih administrativnih kontrola te prije obavljenih kontrola na terenu, koje su ublažene uslijed otežane provedbe zbog uvedenih ograničenja u kretanju
Poljoprivreda ilustracija
 Andrej Švoger / CROPIX

Europska komisija uvela je mogućnost isplate predujmova do 70 posto za izravna plaćanja te do 85 posto za potporu u okviru ruralnog razvoja, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u teškoćama izazvanim mjerama suzbijanja širenja COVID-a 19, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Predujmovi će se moći isplaćivati nakon provedenih administrativnih kontrola te prije obavljenih kontrola na terenu, koje su ublažene uslijed otežane provedbe zbog uvedenih ograničenja u kretanju.

Te novosti su, kako se navodi, u skladu s prijedlozima Ministarstva poljoprivrede dostavljenima Europskoj komisiji 16. ožujka, kao i zajedničkim prijedlogom država članica koje je Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije pripremila za Europsku komisiju nakon videokonferencije ministara poljoprivrede održane 25. ožujka.

Podsjeća se da je Europska komisija usvojila paket mjera za pomoć ribarstvu i akvakulturi, koji uključuje potporu za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti te kompenzaciju uzgajivačima slatkovodne i morske ribe te školjaka za privremenu suspenziju ili smanjenje proizvodnje.

"Očekujemo da će u narednom razdoblju Europska komisija poduzeti i dodatne korake s ciljem pomoći proizvođačima sukladno zahtjevima Hrvatske i drugih država članica Europske unije, kako bi se zadržala i potaknula poljoprivredna proizvodnja i spriječili poremećaji u opskrbi hrane", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:26