zajmovi

Europska komisija isplatila još 14 milijardi eura iz instrumenta SURE

Ovaj put Hrvatska nije bila uključena, a lani je iz tog instrumenta primila 510 milijuna eura
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
 Kenzo Tribouillard/AFP

Europska komisija upravo je uplatila još 14 milijardi eura devet članica Europske unije iz instrumenta SURE, što je financijska potpora radi smanjenja rizika od nezaposlenosti zbog ekonomskih efekata pandemije koronavirusa. Ovaj put Hrvatska nije bila uključena, a lani je iz tog instrumenta primila 510 milijuna eura.

U pitanju su zajmovi, a novac je pribavljen na tržištu izdavanjem obveznica te je ovo već četvrto izdanje, koje je, objavili su u Europskoj komisiji, izazvalo velik interes investitora koji je višestruko premašivao ponudu te su uvjeti zaduživanja vrlo povoljni. Komisija je izdala dvije obveznice, pri čemu 10 milijardi eura dolazi na isplatu u lipnju 2028. godine, a ostatak u studenome 2050. godine. Belgija je primila dvije milijarde eura, Cipar 229 milijuna eura, Mađarska 304 milijuna eura, Latvija 72 milijuna eura, Poljska 4,28 milijardi eura, Slovenija 913 milijuna eura, Španjolska 1,03 milijarde eura, Grčka 728 milijuna eura i Italija 4,45 milijardi eura. Sve te zemlje već su u prošloj godini primile pomoć iz SURE-a, a mogu ju koristiti za pokriće troškova izravno povezanih s nacionalnim shemama skraćenog radnog vremena te za druge slične mjere uvedene zbog pandemije, što uključuje i potporu samozaposlenima.

Dosad je iz tog instrumenta potporu primilo ukupno 15 zemalja, što je iznos od 53,5 milijardi eura, a članice još mogu podnositi zahtjeve te je ukupno predviđeno 100 milijardi eura. Dosad je autorizirano 90,3 milijarde eura za 18 članica. Hrvatska bi tu ukupno mogla računati na milijardu eura. Prvu je tranšu primila iz izdanja dviju obveznica u studenome, koje na naplatu dolaze za pet, odnosno 30 godina.

Iz Komisije su najavili da će tijekom ove godine izaći na tržište radi lansiranja instrumenta za oporavak koji je odobren u sklopu programa Next Generation, a radi se o iznosu od čak 750 milijardi eura namijenjenih članicama za izgradnju otpornije, zelenije i digitalne Europe. Hrvatska tu računa na čak šest milijardi eura bespovratnih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:59