izvješće

Europa mora uložiti 300 milijardi eura u 5G mreže

BCG predlaže i ublažavanje propisa kako bi se pružateljima telekomunikacijskih usluga omogućila suradnja i zajednička ulaganja, te odvajanje gradnje infrastrukture od pružanja telekomunikacijskih usluga.
 Eric Piermont/AFP

Europska unija mora uložiti 300 milijardi eura u telekomunikacijsku infrastrukturu do 2025. godine ako želi izgraditi mobilne mreže nove generacije, pokazuje izvješće lobističke udruge telekomunikacijskih tvrtki.

EU se nada da će mobilne mreže nove generacije pomoći gospodarstvu da izađe iz recesije koju je prouzročila pandemija covida 19 i da preuzme vodeću ulogu u sektoru proizvodnje uređaja povezanih s internetom.

Mreže 5G temeljni su preduvjet za 'pametne tvornice' i 'autonomna' vozila, ali europski telekomunikacijski operatori zaziru od troškova koje donosi njihova izgradnja, a europska regulativa otežava im povezivanje radi smanjenja troškova.

Lobistička udruga telekomunikacijskih tvrtki ETNO naručila je od savjetodavne tvrtke BCG studiju troškova uvođenja mreža nove generacije i mogućih rješenja.

„Potrebno je još 150 milijardi eura da se u Europi realizira puni scenarij 5G i još 150 milijardi eura da se dovrši ažuriranje fiksne infrastrukture na gigabitne brzine“, izračunao je BCG.

Vlade i regulatori trebali bi pomoći telekomunikacijskom sektoru mjerama poput novih modela vlasništva, sugerira BCG, tvrdeći da bi taj potez mogao ubrzati izgradnju mreža, smanjiti njihov ukupni utjecaj na okoliš i povećati prijenos znanja među partnerima.

Predlažu i ublažavanje propisa kako bi se pružateljima telekomunikacijskih usluga omogućila suradnja i zajednička ulaganja, te odvajanje gradnje infrastrukture od pružanja telekomunikacijskih usluga.

Operaterima bi se također mogla omogućiti prodaja podatkovnog prometa na mrežama kako bi nadoknadili zaostatak za Googleom, Facebookom, Microsoftom i drugim tehnološkim divovima, drže u BCG-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 03:09