Trump otkrio ranjivosti

EU želi smanjiti dominaciju dolara: ‘Ovisnost je prevelika‘

Inicijativa govori i o potrebi zaštite EU-ovih članica od "posljedica ilegalne eksteritorijalne upotrebe" takvih mjera
 Josko Supic/Cropix

Europska unija planira se boriti protiv "vladavine dolara" na svjetskim tržištima, piše Financial Times (FT) pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.

"Svjetska financijska tržišta previše ovise o dolaru", kaže se u jednom od dokumenata na koji se pozivaju FT-ovi novinari.

Prema autorima članka, pitanje ovisnosti o dolaru i projekt slabljenja njegove dominacije planira se pokrenuti neposredno prije inauguracije izabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

EU, navodi se, želi prevladati poteškoće s kojima se suočio za vrijeme Trupova mandata, poput onih kad je SAD obnovio sankcije protiv Irana.

Inicijativa također govori o potrebi zaštite EU-ovih članica od "posljedica ilegalne eksteritorijalne upotrebe" takvih mjera.

"Godine Trumpova predsjedništva otkrile su naše ranjivosti i moramo ih ukloniti (...). Govorimo o mjestu Europske unije u svijetu: o sposobnosti da imamo dovoljnu ekonomsku i financijsku moć", citira FT izvor iz Europske komisije. Između ostalog, kao što je navedeno u članku, EU je ukazao na potrebu pronalaženja načina za jačanje uloge eura u svjetskoj areni - posebno kroz lekcije naučene iz pandemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 12:40