Gerhard Schröder

EU u nikad žešćem sukobu s Rusijom, a bivši njemački kancelar ulazi u nadzorni odbor Gazproma

Schroeder se već nalazi na nekoliko visokih pozicija u ruskim poduzećima, a okrivio je NATO za rusko gomilanje vojnika na granici s Ukrajinom

Gerhard Schröder

 Alexey Vitvitsky/AFP

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder nominiran je za člana nadzornog odbora ruskog plinskog diva Gazproma, objavila je tvrtka u petak.

Scheöder, koji je vodio Njemačku od 1998. do 2005., je socijaldemokrat i prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njegove veze s Rusijom često su izvor kontroverzi pa i unutar njegove vlastite stranke koja vodi novu koalicijsku vladu.

Njegovo imenovanje u nadzorni odbor Gazproma potvrdit će se na godišnjoj skupštini 30. lipnja.

Schröder će zamijeniti Timura Kulibajeva, zeta bivšeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Kulibajev je smijenjen u jeku nasilnih nemira u Kazahstanu u siječnju.

Schröder (77) se već nalazi na nekoliko visokih pozicija u ruskim poduzećima.

Predsjednik je nadzornog odbora državne energetske tvrtke Rosneft, predsjednik je odbora dioničara Sjevernog toka AG i na čelu je upravnog odbora Sjevernog toka 2 AG.

Oba plinovoda povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora. Kritičari Rusije, u prvom redu Sjedinjene Države, rekli su da bi se Sjeverni tok 2, koji još nije u funkciji, mogao iskoristiti protiv Moskve ako napadne Ukrajinu.

Schröder je kao "zveckanje oružjem" opisao zahtjeve Ukrajine da joj zapadni saveznici isporuče oružje u jeku sve većih napetosti na granici te zemlje s Rusijom, ističe agencija dpa.

Uz to je okrivio NATO za rusko gomilanje vojnika na granici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 21:18