BURZE

EU regulatori pomno prate trgovinu dionicama: ‘Val je krenuo prije pomutnje na Wall Streetu‘

Zbivanja oko GameStopa privukla su pozornost i u Europi koja je također bilježila povećani obujam transakcija
 Frank Rumpenhorst/AFP

Regulatori u EU uočili su pojačanu trgovinu dionicama na internetu u posljednje vrijeme, ističući da je val krenuo prije pomutnje koju su prošlog tjedna izazvali mali ulagači pariranjem hedge fondovima na Wall Streetu u borbi za dionice GameStopa.

Mali ulagači na platformi Reddit podigli su prašinu prošlog tjedna kupnjom dionica američkog lanca trgovina video-igricama, čiju su cijenu hedgefondovi spuštali kontroverznom metodom 'shortanja'.

Trgovci su posuđivali dionice i prodavali ih u očekivanju pada cijena i potom otkupljivali, vraćajući dionice vlasniku i zadržavajući razliku u cijeni.

Mali su im ulagači kontrirali, podižući cijenu dionica GameStopa i nekih drugih kompanija koje su u prigodnom trenutku planirali prodati. I ta je taktika dobro poznata Wall Streetu.

Neki su zatečeni hedge fondovi pretrpjeli teške gubitke, digitalna platforma Robinhood zabranila je kupnju dionica, a male ulagače počelo se optuživati da manipuliraju tržištem.

Američka ministrica financija Janet Yellen najavila je da će s regulatorima temeljito proučiti što se dogodilo a zbivanja su privukla pozornost i u Europi koja je također bilježila povećani obujam transakcija.

Europski regulatori 'pročešljali' su ih kako bi otkrili izvor vala kupnje koji je krenuo puno prije prošlotjedne navale malih ulagača na Wall Street.

"Pomno pratimo nova kretanja i procjenjujemo treba li supervizija poduzeti dodatne mjere", izjavio je u četvrtak na webinaru u organzaciji Afore Consultinga predsjedatelj Europske agencije za vrijednosnike i tržišta (ESMA) Steven Maijoor.

Podaci trenutno pokazuju da su mali ulagači u Francuskoj od ožujka učetverostručili kupnju dionica kompanija velike tržišne vrijednosti, a ukupna je vrijednost transakcija utrostručena, naveo je Maijoor.

Brojke belgijskog regulatora upućuju na zaključak da su pojačano ulagali u prvom redu mladi ulagači, dodao je čelnik ESMA-e.

"Prijeti opasnost da je veliki dio nove aktivnosti špekulativan, uz pokušaje malih ulagača da zarade na tržišnim oscilacijama", upozorio je.

"Podjednako zabrinjava pomisao da su možda odlučili trgovinom na burzi kratiti vrijeme u lockdownu", dodaje.

Zabrinjava i veliki "cjenovni balon" bitcoina u drugoj polovini 2020., ali teško je reći ima li veze s pojačanom trgovinom tradicionalnim financijskim instrumentima, poput dionica, kaže čelnik ESMA-e.

"I dalje ćemo pozorno pratiti što se događa", naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 18:10