SURAĐUJU S RUSIMA

EU priprema sankcije kineskim kompanijama, Kina odgovara: ‘Ne izabirite pogrešan put, poduzet ćemo odlučne mjere‘

‘Kina se protivi potezima koji koriste suradnju Kine i Rusije kao izgovor za nametanje nezakonitih sankcija‘

Ilustrativna fotografija

 Panther Media Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia/Panther Media Gmbh/alamy/alamy/profimedia

Europska unija predložila je sankcije za skupinu kineskih kompanija optuženih za prodaju elektroničkih komponenti "ruskom vojno-industrijskom kompleksu", piše Financial Times.

U novi paket sankcija o kojem će članice EU-a raspravljati ovog tjedna uvršteno je sedam kineskih kompanija, navodi FT, pozivajući se na kopiju dokumenta koju je dobio na uvid.

Prema FT-u, EU bi trebao uvesti sankcije 3HC Semiconductorsu i King-Pai Technologyju, sa sjedištem u Kini, te Sinno Electronicsu, Sigma Technologyju, Asia Pacific Linksu, Tordan Industryju i Alpha Trading Investmentsu čije je sjedište u Hong Kongu.

Elektroničke komponente koristio bi ruski vojno-industrijski kompleks za potporu agresiji na Ukrajinu pa je "primjereno" u paket uključiti i kompanije u drugim zemljama koje su uključene u zaobilaženje trgovinskih ograničenja, navodi FT iz dokumenta EK.

Popis bi trebao uključiti i "određene ruske pravne osobe uključene u razvoj, proizvodnju i isporuku elektroničkih komponenti ruskom vojnom i industrijskom kompleksu", citira list.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je u ponedjeljak da Kina poziva EU da ne izabere "pogrešan put", upozorivši da će u protivnom poduzeti odlučne mjere kako bi zaštitila svoja prava i interese.

"Kina se protivi potezima koji koriste suradnju Kine i Rusije kao izgovor za nametanje nezakonitih sankcija ili za ekstrateritorijalno kažnjavanje Kine", rekao je Wang na redovnoj konferenciji za novinare.

Europska komisija nije odmah odgovorila na upit Reutersa da komentira izvješće londonskog lista.

King-Pai Technology već je na listi američkih sankcija budući da, kako je naveo Washington, opskrbljuje više kompanija u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 07:22