UKROĆIVANJE INFLACIJE

ESB podigao kamatne stope za 0,25 postotnih bodova: iz Amerike glasovi da je ciklus povećanja kamatnih stopa možda završen

Ekonomisti su se velikom većinom kladili na manji porast jer su na tu upućivali posljednji ekonomski pokazatelji

Christine Legarde

 Chip Somodevilla/Getty Images/Profimedia

Europska središnja banka je podigla ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, kao što su tržišta i očekivala, upućujući ujedno na potrebu dodatnog pooštravanja kako bi ukrotila inflaciju. U skladu s tim, od 10. svibnja kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 3,75 posto, za mogućnost posudbe na kraju dana četiri posto, a kamatna stopa na novčani depozit banaka 3,25 posto posto.

"Ne zastajemo, to je vrlo jasno. Znamo da imamo još mnogo za učinit", rekla je predsjednica ESB-a Christine Lagarde na konferenciji za novinare. Kako navodi Reuters, članovi Upravnog vijeća bili su podijeljeni uoči sastanka između porasta od 25 i 50 baznih bodova, ali tržišta i ekonomisti su se velikom većinom kladili na manji porast jer su na tu upućivali posljednji ekonomski pokazatelji, kao i umjereniji pristup drugih velikih središnjih banaka.

Dan ranije američka središnja banka također je podigla referentnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na raspon od pet do 5,25 posto. Čelnik Fed-a Jerome Powell istaknuo je da je ciklus povećanja kamatnih stopa možda završen, a odluka o eventualnom dodatnom monetarnom stezanju ovisit će o kretanju inflacije te stanju gospodarstva i financijskog sektora. ESB ocjenjuje da i dalje postoje veliki rizici rasta inflacije, posebice zbog nedavnih dogovora o povećanju plaća i visokih profitnih marži poduzeća, te da financijski uvjeti još uvijek nisu dovoljno pooštreni.

Proteklih se mjeseci ukupna inflacija smanjila, stoji u priopćenju, ali temeljni cjenovni pritisci i dalje su snažni. "Budućim će odlukama Upravno vijeće određivati razine ključnih kamatnih stopa koje će biti dovoljno restriktivne da se inflacija što skorije vrati na naš srednjoročni cilj od dva posto i održavat će ih na tim razinama onoliko dugo koliko to bude potrebno. Pri određivanju odgovarajuće razine i trajanja zaoštravanja Upravno vijeće nastavit će primjenjivati pristup koji se zasniva na podatcima", objašnjava ESB-a. Dodaje kako će odluke ovisiti o ocjeni inflacijskih izgleda na temelju novih gospodarskih i financijskih podataka, dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike. Prema ocjeni analitičara, to sugerira više od jednog daljnjeg povećanja kamatnih stopa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:55