Olakšice

Erste banka turističkom sektoru omogućila poček otplate kredita do 12 mjeseci

Poček mogu ugovoriti klijenti koji su u razdoblju od lipnja do rujna 2019. godine ostvarili više od 50 posto svojih godišnjih poslovnih prihoda, a za njegovo korištenje ne naplaćuje se naknada
Ilustracija
 Vedran Karuza / CROPIX

Erste banka je u ponedjeljak izvijestila da je svojim klijentima koji obavljaju turističku ili neku drugu djelatnost povezanu s turizmom omogućila korištenje počeka otplate kredita u trajanju do najviše 12 mjeseci, a najdulje do kraja lipnja 2021. godine.

Imajući u vidu značajan utjecaj trenutačnih okolnosti povezanih s pandemijom koronavirusa na segment turizma, Erste banka je svojim klijentima - poslovnim subjektima i fizičkim osobama koji obavljaju turističku djelatnost ili neku drugu ovisnu djelatnost povezanu s turizmom, omogućila korištenje počeka otplate kredita u trajanju do najviše 12 mjeseci, a najdulje do 30. lipnja 2021. godine, navodi se u priopćenju.

Poček mogu ugovoriti klijenti koji su u razdoblju od lipnja do rujna 2019. godine ostvarili više od 50 posto svojih godišnjih poslovnih prihoda, a za njegovo korištenje ne naplaćuje se naknada.

Krajnji rok do kojeg se poček može ugovoriti je 30. lipnja 2020. godine, navode iz Erste banke.

Kako ističu, za vrijeme trajanja počeka klijenti ne plaćaju glavnicu kredita, a obračunavaju se isključivo redovne kamate.

Obveze koje nastanu temeljem glavnice koja dospijeva tijekom trajanja počeka, ovisno o dogovoru i preferenciji svakog pojedinog klijenta, mogu se prebaciti na sam kraj otplatnog razdoblja kredita ili rasporediti na preostale rate koje dospijevaju nakon isteka počeka.

Redovne kamate, ovisno o preferencijama, klijenti mogu nastaviti podmirivati tijekom trajanja počeka, prema postojećem otplatnom planu, ili koristeći opciju plaćanja u skladu s dinamikom priljeva u turističkim djelatnostima, odnosno po isteku počeka, i to jednokratno ili koristeći neke druge raspoložive opcije u tom trenutku, ovisno o svakom individualnom slučaju.

Osim toga, krajnji rok povrata kredita može se produljiti za razdoblje trajanja počeka, objašnjavaju iz Erste banke.

Predsjednik uprave Erste banke Christoph Schoefboeck kaže kako su u proteklom razdoblju zaprimili značajan broj zahtjeva za odgodom plaćanja kreditnih obveza svojih klijenata iz segmenta turizma.

"Svjesni smo činjenice da postojeća situacija ima negativne implikacije na njihovo poslovanje i da je vrlo teško predvidjeti budući razvoj situacije. Iz tog smo razloga odlučili produljiti rok prolongata kreditnih obveza za taj segment klijenata sa šest na 12 mjeseci, nastojeći im tako olakšati situaciju i pomoći da se s trenutačnim složenim izazovima mogu kvalitetnije nositi", rekao je Schoefboeck.

Ističe i kako turizam i s njim povezane djelatnosti imaju značajnu ulogu u cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu te su tvrtke iz tog segmenta svojim kvalitetnim poslovanjem iz godine u godinu bile zamašnjak njegovog rasta.

"Uvjereni smo da će uspjeti iz ove kompleksne situacije izaći još jači te da će i u budućnosti biti predvodnici uspješnog poslovanja, rasta i razvoja. Mi ćemo im biti i ostati partner, kako u ovim teškim vremenima, tako i kasnije", rekao je Schoefboeck.

Iz Erste banke podsjećaju da su nedavno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali sporazum o portfeljnom osiguranju kredita za likvidnost, čime je ostvaren jedan od bitnih preduvjeta za operativnu realizaciju novih kredita za očuvanje likvidnosti poslovnih subjekata - izvoznika, čije je poslovanje pogođeno zbog epidemije koronavirusa.

Banka raspolaže dovoljnom količinom likvidnosti koja će omogućiti financiranje poslovnih subjekata za navedene potrebe, kako za postojeće, tako i za sve ostale klijente koji apliciraju za kredit u Erste banci, ističu iz te banke.

Također, u suradnji s domaćim i inozemnim financijskim institucijama (HBOR, HAMAG, EIF), banka nastoji osigurati adekvatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, koji će, u trenutačnim tržišnim okolnostima, poslovnim subjektima omogućiti što je moguće povoljnije financiranje.

Odluku o odobrenju takvih plasmana u konačnici donosi banka, temeljem vlastitih kriterija i poslovnih politika, napominju iz Erste banke.

Banka je također privremeno od 31. ožujka do 30. lipnja isključila automatsku naplatu po kreditnim partijama po kojima je ista ugovorena. Odgodila je dospijeće redovnih kamata - interkalarne i kamate u počeku - koje dospijevaju od 31. ožujka do 30. lipnja, a za dugovanja dospjela od 31. ožujka do 30. lipnja neće obračunavati zakonske zatezne kamate, navodi se u priopćenju Erste banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 20:43