Izvještaj za 2023.

Ericsson Nikola Tesla povećao prihode od prodaje i zaposlio 200 stručnjaka: "Efikasno smo reagirali na tržišne i makroekonomske izazove"

Financijski izvještaj danas je objavljen na stranicama Zagrebačke burze

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle
 

 Marko Todorov/Cropix

Iza Ericssona Nikole Tesle uspješna je godina. Prihodi od prodaje povećali su se za 2,2 posto, pa iznose 304,2 milijuna eura, a udio izvoza u ukupnim prihodima prošle je godine bio 57,2 posto. Bruto dobit povećala se 30,4 posto, a neto dobit viša je 40,3 posto i iznosi 22,2 milijuna eura. Osim toga, zaposlili su više od 200 stručnjaka.

"U 2023. godini Ericsson Nikola Tesla Grupa poslovala je stabilno i ostvarila kvalitetne poslovne rezultate, čime smo pokazali našu sposobnost da efikasno reagiramo na tržišne i makroekonomske izazove te odgovorimo na potrebe kupaca", izjavila je predsjednica Uprave Gordana Kovačević u financijskom izvještaju koji je u četvrtak objavljen na stranicama Zagrebačke burze. U njemu se također navodi da je fokusu kompanije "jačanje vodeće pozicije u mobilnim mrežama, rast u segmentu digitalnog društva te zadržavanje i kontinuirano unapređenje pozicije u segmentima usluga i istraživanja i razvoja".

Prihodi od prodaje koji su prošle godine ostvareni samo na domaćem tržištu iznose 130,3 milijuna eura, što je 1,2 posto više u odnosu na 2022. Takvi rezultati velikim su dijelom povezani s time što je Ericsson Nikola Tesla nastavio pružati podršku vodećim operatorima Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska na modernizaciji njihovih mobilnih mreža. Krajem godine s Hrvatskim Telekomom ugovorili su suradnju na implementaciji Ericssonova dual-mode 5G Corea za 4G/5G jezgrenu mrežu koja je dodatno ojačana početkom 2024. potpisivanjem ugovora na temelju kojeg će upravo ta kompanija do kraja 2027. biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže (RAN) HT-a. Strateška suradnja s A1 Hrvatska, koja traje više od 22 godine, bila je vezana uz modernizaciju i proširenje kapaciteta radijske 5G mreže, modernizaciju i izgradnju konvergentne jezgrene mreže te modernizaciju mikrovalnih prijenosnih sustava.

U segmentu "Digitalno društvo", tijekom prošle godine potpisali su niz novih ugovora u raznim područjima - zdravstva, javne uprave, zemljišnih knjiga i katastra, turizma itd. S kompanijom Odašiljači i veze d.o.o. potpisan je ugovor o projektiranju i gradnji NGN agregacijske mreže - istočna Hrvatska, koji će se realizirati u iduće četiri godine. Ovaj projekt dio je gradnje nacionalne širokopojasne agregacijske infrastrukture sljedeće generacije i omogućit će manjim mjestima i ruralnim područjima pristup brzom internetu.

Na izvoznim tržištima ENT je nastavio suradnju s operatorima HT Mostar, Crnogorski Telekom, IPKO Kosovo, Telekom Kosova i Ucom Armenia na modernizaciji njihovih telekomunikacijskih mreža.

"Naša kompanijska kultura temelji se na usklađenosti, etičnosti i integritetu u poslovanju i u svakodnevnim aktivnostima. Stoga nas raduje što nam je Hanfa već drugu godinu zaredom dodijelila nagradu za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja u kategoriji društva s Redovitog tržišta Zagrebačke burze", poručila je Gordana Kovačević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:08