Interna neslaganja

Erdogan vlada i bankama: sebe je postavio za predsjednika nacionalnog investicijskog fonda

Turski predsjednik ovladao je i drugom najvažnijom financijskom institucijom u zemlji
Turska lira, Recep Tayyip Erdogan i mjenjačnica u Turskoj
 Osman Orsal / Kayhan Ozer/Presidential palace / Reuters / Profimedia, Kyodo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio je menadžment nacionalnog investicijskog fonda osnovanog prije dvije godine, a novim predsjednikom izabrao je - sebe. Glavni menadžer fonda postao je Zafer Sonmez koji je u investicijskoj tvrtki malezijske vlade Khazanah Nasional BhD bio zadužen za Tursku i Afriku, a prema informacijama službenog glasila koje prenosi Bloomberg, u upravi turskog fonda sjedit će i Erdoganov zed, inače ministar financija Berat Albayrak.

Ciljevi i strategija fonda nisu nikad jasno definirani, a od njegovog osnutka vodili su se prijepori treba li se više baviti povećanjem vrijednosti državne imovine ili imovinu treba koristiti za ublažavanje turbulencija na tržištu, a u opciji je bila i sekuritizacija imovine koja bi državi omogućila financiranje.

Interna neslaganja i Erdoganovo javno izrečeno nezadovoljstvo s radom prvog glavnog direktora doveli su do smjene menadžmenta fonda. Tako je predsjednik ovladao i drugom najvažnijom financijskom institucijom u zemlji, nakon što je dobivanjem izbora u svibnju najavio da će smijeniti staru gardu nositelja politike, koji su vodili ekonomiju od 2002. godine. Svoje kadrove postavio je u centralnoj banci i drugim organizacijama.

Turski državni fond ima udjele u državnim tvrtkama kao što su Turkish Airlines, Turk Telekom, državne banke TC Ziraat Bankasi AD i Turkiye Halk Bankasi ASD, naftna i naftovodna kompanija, pošta, burza, nacionalna lutrija i željeznica.

U novu upravu došla su još četiri člana, uključuju Rifat Hisarciklioglua iz gospodarske komore i Huseyin Aydina iz udruženja banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:34