SEDAM KLJUČNIH PITANJA

Era skupog plina: Građani su mirni do travnja iduće godine, a onda slijedi poskupljenje

U suradnji sa stručnjacima za tržište plina pokušali smo dati odgovore na najčešće postavljena pitanja


 
 Nikola Vilic/ Cropix

Rastuća cijena prirodnog plina ubrzano se pretvara u jednu od ključnih tema europske ekonomije, ali i politike. U moru nepreciznih, nejasnih i često kontradiktornih informacija, u suradnji sa stručnjacima za tržište plina pokušali smo dati odgovore na najčešće postavljena pitanja.

Burzovna cijena plina u Europi je značajno porasla tijekom proteklih godinu dana. O kolikim se poskupljenjima točno radi?

Prosječna cijena plina za 2021. godinu, prema trenutnim pokazateljima, iznosi 33,849 EUR/MWh GCV. Kad je usporedimo s 2019. godinom, kad je prosječna cijena plina bila 14,727 EUR/MWh GCV, bilježimo porast od 130%. Godinu 2020. obilježile su rekordno niske cijene plina (10,071 EUR/MWh GCV) koje današnju razliku čine značajno većom od razlike u odnosu na primjerice 2019. ili ranije godine. Rast u 2021. u odnosu na trenutnu godinu je čak 236%. Procjena za 2022. je 33,5 EUR/MWh GCV što je smanjenje od 1,06% u odnosu na 2021. Što se tiče cijene za predstojeću ogrjevnu sezonu, projekcije su da će biti za 50% viša u odnosu na trenutnu ogrjevnu sezonu.

Koji su fundamentalni razlozi za takva poskupljenja?

U ovoj godini cijena plina raste zbog potražnje za LNG isporukom u Aziji te ujedno i zbog ograničene opskrbe LNG-om u Europi, zbog povećanih potreba za utiskivanjem u skladišta, rasta cijene emisije CO2, zbog neplaniranih održavanja na plinskim poljima u Norveškoj, situacije oko Sjevernog toka 2 te zbog neizvjesnosti oko smanjenja ruskog uvoza u Europu, što je također jedan od glavnih faktora zbog kojih raste cijena plina i za 2022. godinu.

U kojoj mjeri su se ti trendovi dosad očitovali na hrvatsko tržište?

Oni koji su se vezali na burze i koji kupuju kratkoročne proizvode sada su sigurno u vrlo stresnoj situaciji. Oni koji su se odlučili za fiksnu cijenu i koji su hedgirali sada su puno mirniji.

Do kada očekujete da će ti trendovi potrajati?

To je jako teško prognozirati. Nije bio očekivan ni rast cijena tijekom ovoga ljeta, a on se dogodio. U slučaju blage zime nadamo se kako bi se cijene mogle sniziti uslijed pada potražnje sezonski ovisnih kupaca.

Treba li hrvatska industrija strahovati od radikalnog poskupljenja plina?

Hrvatska industrija svjesna je situacije na svjetskim burzama i kretanja cijena i prilagođava svoje poslovanje novonastalim okolnostima. S obzirom na rast ulaznih cijena, sigurno će rasti cijene finalnih proizvoda.

Koliko je na cijenu plina za kućanstva u Hrvatskoj utjecala deregulacija koja je od ove plinske godine stupila na snagu?

Cijene za hrvatska kućanstva su i dalje regulirane (do 2024. godine). Ove zime neće se osjetiti jer ih je regulatorna agencija “zaključala” do 1. travnja. Tek iza toga datuma očekujemo promjene cijena i za kućanstva, i to prema gore.

Što dugoročno potrošači mogu učiniti da se zaštite od naglih cjenovnih udara izazvanih trendovima na kontinentalnim i globalnim tržištima energije?

U ovoj situaciji mudrom se pokazala odluka za fiksne cijene i hedgiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:50