FINANCIJSKI REZULTATI

ENNA Grupa u 2021. rasla u svim biznisima, PPD rekordno. Povećali su prihode za čak 116 posto

Uz rast cijena plina na europskom i globalnom tržištu, robustan rast prihoda PPD-a rezultat je razvoja poslovanja na LNG tržištu

Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave PPD-a

 Neja Markicevic/Cropix

Prvo plinarsko društvo (PPD) povećalo je u prošloj godini prihode u odnosu na 2020. za 116 posto dosegnuvši prihod od 20,9 milijardi kuna, objavila je ENNA Grupa u čijem je sastavu PPD. Prema današnjoj objavi ENNA Grupe, najveći doprinos značajnom rastu prihoda PPD-a, koji je najveći domaći uvoznik prirodnog plina, dao je 'ekstremni rast' cijena plina na burzama.

- Početkom 2021. prosječna cijena plina na plinskim burzama iznosila je oko 19 eura za megavatsat dok se tijekom prosinca kretala u prosjeku od 112 eura za megavatsat uz dosegnuti maksimum od 184 eura za megavatsat. Uslijed iznimnog rasta cijena, PPD je tijekom 2021. g. uložio značajno veća obrtna sredstva neophodna za redovno poslovanje i skladištenje plina, kako bi osigurao isporuke svojim kupcima - ističu u ENNA Grupi. Samo u Hrvatskoj, dodaju, PPD je za skladištenje plina u 2021. morao uložiti 408 milijuna kuna, što je, ističu, gotovo četiri puta više nego u 2020. g. kada je vrijednost robe u istom skladištu iznosila 110 milijuna kuna.

Robustan rast prihoda

- Uz rast cijena plina na europskom i globalnom tržištu, robustan rast prihoda PPD-a rezultat je razvoja poslovanja PPD-a na LNG tržištu te iznimnog rasta prodaje plina na drugim tržištima - napominju u ENNA Grupi, upozoravajući kako se spomenuti financijski pokazatelji odnose na PPD u Hrvatskoj. Kada se, prema istome izvoru, konsolidiraju podaci za PPD Grupu dio koje su tvrtke u inozemstvu, prihodi PPD-a biti će još veći.

Naglašeni rast prihoda PPD-a pratilo je u 2021. smanjenje neto profitne marže koja je, navodi ENNA Grupa, pala s ostvarenih tri posto u 2020., a dva posto u prošloj godini uz ostvarenu neto dobit od 261 milijun kuna.

U dijelu rezultata ENNA Grupe koji se odnose na energetiku, skreće se pozornost i na podatak da je ENNA Opskrba lani, u prvoj godini svog postojanja, zabilježila prihod od 119 milijuna kuna. Riječ je tvrtki opskrbljivaču električnom energijom, plinom i solarima za proizvodnju električne energije.

Kada je u pitanju dio poslovanja ENNA Grupe prijevoza tereta, tvrtke ENNA Logic i ENNA Transport povećale su ukupni promet za 4,4 posto, odnosno 6,6 posto u slučaju ENNA Transporta. U segmentu hrane, Grupa je kroz poslovanje ENNA Fruita povećala prihode za 133 posto temeljem prihoda od 844 milijuna kuna. U priopćenju ENNA Grupe ističe se da je ENNA Fruit najveći otkupljivač voća i povrća u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:51