Odobrena ponuda za preuzimanje

Energia Naturalis nudi 412 kuna po dionici Luke Ploče

Prema kriteriju neto dobiti u prošloj godini najuspješnije tvrtke bile su Ina, HT i Autocesta Rijeka-Zagreb
Luka Ploče
 Denis Jerković / CROPIX

Gotovo tri četvrtine gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj odvija se u županijskim središtima, a glavninu ekonomije generira Zagreb, pokazuje nova analiza Fine.

Prema Fininim podacima, od ukupno 753 milijarde kuna prihoda, koliko su hrvatski poduzetnici ostavrili lani, 536,3 milijarde, ili 71,2 posto, ostvarile su tvrtke čije je sjedište u nekom županijskom središtu. Tvrtke sa sjedištem u županijskim centrima još su bolje plasirane kada je riječ o neto dobiti: od ukupno 28,2 milijarde kuna, koliko je lani iznosila dobit hrvatskih tvrtki, gotovo 20,8 milijardi, ili 73,5 posto, otpada na tvrtke čije je sjedište u nekom od županijskih središta.

Nešto je manji značaj županijskih središta po udjelu broja poduzetnika u ukupnom broju tvrtki u Hrvatskoj. Podaci Fine otkrivaju da je lani u županijskim središtima sjedište imalo nešto više od 78.000 tvrtki, što je 59,5 posto ukupnog broja tvrtki u Hrvatskoj. Slično je i s brojem zaposlenih: lani je u tvrtkama čije je sjedište u jednom od županijskih središta radilo nešto manje od 600.000 zaposlenih, što je 63,6 posto ukupnog broja zaposlenih kod hrvatskih poduzetnika.

Među županijskim središtima posebno se izdvaja značaj Zagreba. Na tvrtke sa sjedištem u metropoli prošle je godine otpadalo oko 376,8 milijardi kuna prihoda, što čini polovinu svih prihoda hrvatskih tvrtki u 2018. godini, dok je neto dobit zagrebačkih tvrtki lani iznosila preko 15,9 milijardi kuna, ili 56,3 posto ukupne neto dobiti hrvatskih poduzetnika. U Zagrebu je lani bilo 43.927 poduzetnika, što je više od trećine ukupnog broja poduzetnika u Hrvatskoj, a oni su zapošljavali gotovo 363.000 radnika, ili 38,5 posto ukupnog broja zaposlenih u hrvatskim tvrtkama.

Inače, prema kriteriju neto dobiti u prošloj godini najuspješnije tvrtke u Zagrebu bile su Ina, HT i Autocesta Rijeka Zagreb, čija je neto dobit lani, kako pokazuju podaci Fine, iznosila oko 640 milijuna kuna. No, i druga županijska središta imaju svoje perjanice, pa su tako u Splitu najuspješniji podueztnici bili Tommy i International Evona, a u Rijeci Plodine i Jadrolinija.

Kada se podvuče crta, poduzetnici u svim županijskim središtima osim Šibenika lani su poslovali s dobiti. Tvrtke sa sjedištem u Šibeniku prošlu su godinu zaključile s gubitkom od 381,5 milijuna kuna, što je uglavnom posljedica minusa koje su ostvarili TLM Aluminium u stečaju, NCP Grupa i Solaris, ističu u Fini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:46