Pozitivni efekti na prirodu

Emisije CO2 drastično pale u samo mjesec dana: 'To je kao da izbrišemo 6 milijuna vozila'

Avioindustrija bi mogla pretrpjeti gubitke od 880 milijardi dolara, prema procjenama OAG Aviation Worldwide
Ilustracija
 / CROPIX

Emisije CO2 pale su za trećinu prošli mjesec uslijed koronakrize i velikog broja prizemljenih zrakoplova, piše Financial Times. Prema njihovoj računici, trenutno je otkazano više od milijun letova diljem svijeta, a to je zaslužno za pad od 28 milijuna tona CO2 u zadnji mjesec dana. Ekvivalent je to uklanjanju šest milijuna automobila s ulica.

Zbog otkazivanja putovanja i restrikcija na kretanje stanovništva koje su uvele gotovo sve države svijeta, globalna bi avioindustrija, prema procjenama OAG Aviation Worldwide, mogla pretrpjeti gubitke od 880 milijardi dolara.

U prvom tjednu travnja najveći zrakoplovni centri na svijetu, među ostalima Hong Kong, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarska, zabilježili su pad letova od 90 posto. Globalno, broj letova je smanjen za 70 posto.

I SAD je ožujku je stavio zabranu u trajanju 30 dana na sva putovanja iz Europe.

Što se tiče Europe, u Italiji, jednoj od virusom najgore pogođenih zemalja svijeta, početkom ožujka broj letova je pao za 22 posto, ali nakon što je proglašena opća karantena, letovi su pali za 74 posto.

Pictured: Around 50 - 60 Boeing 737 Max, from 12 different airlines, are seen grounded at Victorville Airport in the Mojave Desert in California, USA.

Jassen Todorov took these images from his 1976 Piper Warrior Plane, as the one year anniversary approaches next month.

As a pilot himself, Jassen said
Jassen Todorov/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia
Prizemljeni zrakoplovi

Zagađenje koje proizvode automobili i motocikli također je u padu. U Europi, emisije tih vozila pale su za 88 posto od izbijanja koronakrize.

Da bi koronakriza mogla potaknuti najveći godišnji pad emisije CO2 u 2020. godini, više nego tijekom bilo koje prethodne ekonomske krize ili ratnog razdoblja, smatraju na stranici Carbon Brief. Prema njihovim podacima, pandemija bi ove godine mogla uzrokovati smanjenje emisija CO2 od 1,6 milijardi tona (MtCO2). Bilo bi to oko 4 posto globalnog iznosa u 2019. godini.

Upozoravaju ipak da to nije ni približno dovoljno za spuštanje globalne temperaturne granice od 1.5 stupnjeva Celzijusovih. Globalne emisije trebale bi padati više od 6 posto svake godine, u cijelom desetljeću da bi se zagrijavanje ograničilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:11