SVEMU USPRKOS

Elon Musk s Teslom 2022. zaradio 12,6 milijardi dolara, to je najveća dobit otkada je tvrtka osnovana

U 2023. Tesla želi proširiti proizvodnju u ‘što kraćem roku‘, za 50 posto

Tesla tvornica u Berlinu

 Patrick Pleul/Afp

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvećom dobiti otkada je osnovan, unatoč visokoj inflaciji, posustajanju gospodarstva i teškoćama u nabavi.

Neto dobit tvrtke Elona Muska lani je više nego udvostručena, poskočivši na 12,6 milijardi dolara, pokazuje poslovno izvješće, objavljeno u srijedu nakon zatvaranja burzi.

Ukupni prihod porastao je 51 posto, na 81,5 milijardi dolara.

Neto dobit u četvrtom tromjesečju bilježila je gotovo isti postotni skok, dosegnuvši 3,7 milijardi dolara, također najvišu razinu otkada su Martin Eberhard i Mark Tarpenning osnovali tvrtku 2003. godine.

Eberhard je tada izjavio da želi izgraditi "proizvođača automobila koji će ujedno biti i tehnološka kompanija", izdvojivši među ključnim elementima "baterije, kompjutorski softver i patentirani motor".

Ukupni prihod uvećan je u četvrtom lanjskom tromjesečju 37 posto, na 24,3 milijarde dolara.

U 2023. Tesla želi proširiti proizvodnju "u što kraćem roku", za 50 posto, potvrdivši dosadašnje planove, prema jučer objavljenom izvješću.

image

Elon Musk

Britta Pedersen/Afp

Nedavno su snizili cijenu vozila, pa su se ulagači pobojali da potražnja možda posustaje. Bojazni su se nadovezale na Muskovu prošlogodišnju odluku da preuzimanje Twittera, teško 44 milijarde dolara, financira prodajom paketa Teslinih dionica.

U takvom je okruženju Teslina dionica prošlu godinu zaključila u minusu od 65 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 07:06