Kladi se na sebe

Elon Musk kupio dionice Tesle za 10 milijuna dolara i time povećao svoj udio na 20 posto

Elon Musk povećao svoj udio u Tesli nakon napada na ulagače u "kratku prodaju"
 KEVORK DJANSEZIAN / Getty Images

Nakon nedavne konferencije na kojoj se Elon Musk obračunao s financijskim stručnjacima i analitičarima s Wall Streeta koji su u pitanje doveli financijsku održivost njegove automobilske kompanije, nova je odluka šefa Tesle aktivnije pristupiti nagomilanim problemima i proširiti svoj udio u tvrtki, piše MarketWatch.

U ponedjeljak je iz te tvrtke objavljeno da je Musk kupio više od 30 tisuća dionice Tesle u vrijednosti gotovo 10 milijuna dolara te je time svoj udio u kompaniji povećao na skoro 20 posto. Budući da je to, što se samog iznosa tiče, njegova najveća kupovina od ožujka prošle godine, analitičari MarketWatcha opravdano se pitaju o motivima iza tog poteza.

Nakon prošlotjedne konferencije s financijašima koji su htjeli dobiti odgovore na pitanja poput zašto tvrtka već 15 godina nije godinu završila "u plusu" Elon Musk je drskim odgovorima "otpilio" pitanja o financijskim problemima. Zauzvrat, prema pisanju MarketWatcha, dionice su Tesle pala za šest posto, a na to su zadovoljno trljali ruke investitori uključeni u “kratku prodaju” dionica (shorting). Kratka prodaja je zapravo ulaganje u kojem investitori zarađuju na padu cijene dionice. Radi se o svojevrsnoj okladi, investitori posude dionice Tesle, prodaju na tržištu i čekaju snažan pad vrijednosti kada je te dionice isplativo otkupiti.

Prema izvještaju tvrtke za financijske analize S3 Partners oklade investitora protiv Tesle uspele su se na ukupnu vrijednost od 12 milijardi dolara, a netom nakon neugodne konferencije broj se posuđenih dionica povećao za gotovo 400 tisuća. To je opet natjeralo temperamentnog Muska na obračun s “trgovcima na kratko” preko Twitter i Facebook objava u kojima je poručio da će ih “spaliti”.

S druge strane, više od 40 milijuna dionica već je iskorišteno za “kratku prodaju”, a smanjena ponuda povisit će troškove posudbe za investitore i “pojesti” njihov profit, upozorava direktor S3 Partnersa Ihor Dusaniwsky. Dodao je i da će u budućnosti kratka prodaja biti na “autopilotu”, a cijena će Teslinih dionica više ovisiti o “dugoj” dioničarskoj kupovini i prodaji, što, čini se, Musk pokušava pokazati svojim primjerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:06