Kolektor u Ravči

Elektrocentar Petek dobio posao od 32 milijuna kuna

Poduzetnici koji su uložili oko pola milijarde kuna u objekte u gospodarskoj zoni mogu odahnuti, završen je natječaj i iduće godine trebali bi imati infrastrukturu
 Jakov Prkic/Cropix

Nakon medijske trakavice i ostalih peripetija oko javne nabave kolektora, gospodarska zona Ravča koja je svečano otvorena 2017. godine, prema svemu sudeći, u proljeće sljedeće godine dobit će kolektor i prateću infrastrukturu nužnu za rad i priključenje proizvodnih objekata unutar zone. Naime, istekao je žalbeni rok za natječaj pa će Elektrocentar Petek, kako neslužbeno doznajemo, dobiti posao od 32 milijuna kuna i biti izvođač radova. Informaciju su nam jučer potvrdili i u toj tvrtki, čiji je vlasnik Krešo Petek, jedan od okrivljenika u aferi Janaf, pojasnivši samo da su oni nositelj ponude zajednice ponuditelja. O detaljima nisu mogli govoriti, jer još nije potpisan ugovor.

Gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg objašnjava da je postupak javne nabave ponovljen, jer na prvom natječaju niti jedna pristigla ponuda nije bila prihvatljiva. To je, tvrdi on, glavni razlog što se cijeli proces produljio i unervozio poduzetnike u poslovnoj zoni Ravča.

Ponovljeni natječaj

- U ponovljenom natječaju donesena je odluka o odabiru izvođača i trenutačno čekamo prolazak zakonskog roka za žalbe kako bismo mogli potpisati ugovora. Radovi bi trebali krenuti u kolovozu - rekao nam je Mile Herceg, gradonačelnik Vrgorca. Procijenjena vrijednost gradnje kolektora s nadzorom i vođenjem projekta je 32 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa, Hrvatske vode financiraju 44 posto, HEP 31 posto, Hrvatske ceste 14 posto, a ostatak Komunalno Vrgorac iz vlastitih sredstava.

Herceg otkriva da u gospodarsku zonu Ravča ulaže devet investitora, a vrijednost tih ulaganja veća je od 500 milijuna kuna. Zasad ne može precizirati koliko će točno ljudi raditi u zoni, ali prema dostavljenim investicijskim planovima, očekuje se otvaranje više od 500 novih radnih mjesta.

- Gospodarska zona ima izgrađenu osnovnu infrastrukturu, ali kapacitet postojećeg uređaja je premali i preslab za investitore koje smo privukli. Iz tog razloga odlučili smo graditi spojni kolektor. Dio investitora već radi, a uvođenje u posao izvođača radova trebalo bi biti u kolovozu. Mišljenja sam da će kolektor biti sagrađen na vrijeme i da će svi investitori moći funkcionirati nesmetano. Komunalno Vrgorac sagradilo je egalizacijski bazen za prihvat otpadnih voda koje se trenutačno ispuštaju u zoni te ih cisternama odvoze na gradski uređaj za pročišćavanje. Ta će se praksa nastaviti sve dok ne sagradimo spojni kolektor - objavio je gradonačelnik Vrgorca.

Odluka o odabiru izvođača radova donekle je umirila poduzetnike koji razvijaju svoje projekte i investiraju znatna sredstva u poslovnu zonu Ravča. Naime, među njih se uvukao strah jer je riječ o velikim investicijama koje bi trebale biti, u najvećoj mjeri, dovršene krajem ove i početkom iduće godine.

Možete samo zamisliti situaciju što bi se dogodilo kad bi, primjerice, poduzetnik koji gradi praonicu rublja vrijednu 30 milijuna kuna dovršio projekt, a ne bi se mogao priključiti na infrastrukturu ili da novi pogon Mesne industrije braće Pivac započne proizvodnju polutrajnih proizvoda, a da se ne može priključiti na kanalizaciju.

Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije braća Pivac, napominje da je njihova investicija u novi pogon vrijedna 35 milijuna eura te da bi trebala biti dovršena u svibnju sljedeće godine. Toliko je, naime, investirano u sam proizvodni objekt, gradnju trafostanice te u solarne panele.

- Da biste dobili uporabnu dozvolu, morate imati priključke, a da biste se priključili, mora biti sagrađena komunalna infrastruktura. Moramo se priključiti na kanalizaciju i novi energetski kabel za dovod struje jer zona nema osiguranu opskrbu dovoljne količine električne energije za sve objekte - priča Markotić i nastavlja: - Dobro je da je izabran izvođač radova jer je sad krajnji rok. Rok za dovršetak radova je devet mjeseci pa sada nema niti malo prostora za opuštanje kako bi se realiziralo planirano.

Moderna praonica rublja

- Svako daljnje odugovlačenje bilo bi pogubno jer je potrošeno vrijeme u kojem se mogla komotno dovršiti investicija. Natječaji su nekoliko puta propali zbog administrativnih pravila - ističe Markotić i podsjeća da je proces odabira izvođača počeo u studenome prošle godine.

Tonćo Raspudića, vlasnika tvrtke Sonnen Klar, razveselila je informacija da su uklonjene sve prepreke i da je izabran izvođač radova. On je investirao otprilike 30 milijuna kuna u gradnju jedne od najmodernijih praonica rublja. Planira je, otkriva nam, pustiti u probni rad do kraja listopada, a punim kapacitetom trebala bi početi raditi na početku sezone.

- Naši ciljani partneri su hoteli visoke kategorije sa šibenskog, splitskog i dubrovačkog područja. Oni otvaraju već u veljači i mi moramo biti spremi - kaže Raspudić.

To će biti, najavio je, najsuvremenija industrijska praonica rublja na 4000 četvornih metara. U jednoj smjeni u njoj bi trebalo raditi 40 radnika. Raspudić ostavlja otvorenu mogućnost da će u vrijeme glavne sezone raditi u tri smjene.

- Kada se svi pogoni koji se grade u ovoj zoni stave u funkciju, onda se neće moći sve otpadne vode prevoziti u prečistač u Vrgorcu. Iz tog razloga moramo unutar zone imati kolektor i svu infrastrukturu. Interes poduzetnika za rad u ovoj zoni raste i zato nam treba trajno rješenje - zaključuje Tonćo Raspudić.

Afera Janaf odrazila se na rezultate, prihod pao više od 38%

U Elektrocentru Petek, čiji je vlasnik Krešo Petek, jedan od okrivljenika u aferi Janaf, jer se pokazalo da je mitom osiguravao pojedine milijunske poslove, jučer nisu bili razgovorljivi o detaljima posla u Vrgorcu. Samo su nam šturo odgovorili da je ponuda čiji su oni nositelj odabrana "kao ekonomski najpovoljnija, ispravna i zakonita".

- S obzirom na to da prema odredbama Zakona o javnoj nabavi predmetna odluka o odabiru u ovom trenutku još uvijek nije pravomoćna niti izvršna (jer su u tijeku žalbeni rok i rok mirovanja), te da ugovor s naručiteljem nismo još potpisali, nemamo daljnjih komentara - poručili su nam iz te Uprave tvrtke. Prema njihovom financijskom izvješću za prošlu godinu afera Janaf ostavila je traga na njihovo poslovanje. Lani je Elektrocentar Petek ostvario 415,23 milijuna kuna ukupnih prihoda što je 38,96% manje nego godinu ranije. Dobit im je, prema podacima Fine, bila 17,3 milijuna kuna odnosno 30,66 posto manja nego u 2019. Ipak, prosječna plaća je porasla za 15,6 posto i iznosila je 7.891 kunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:14