Detalji velikog posla

Ekskluzivno objavljujemo ugovor o privatizaciji Petrokemije, evo koje su obveze sudionika

Ako država ne ispuni uredno svoje obveze, Ina i PPD imaju pravo na naknadu štete
Petrokemija, Andrej Plenković i ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije
 Josip Bistrović / Boris Kovačev / screenshot / Hanza Media

Jutarnji list u posjedu je ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije, što je ujedno je i najveći privatizacijski posao Vlade Andreja Plenkovića. Ključna odredba sporazuma koji je sklopljen između države, Ine i PPD-a glasi: ako se u roku od 20 godina utvrdi da su bilo koji koraci u povećanju temeljnog kapitala Petrokemije i postupci države - pretvaranje potraživanja u ulog ili jamstva dana 2016. i 2017. godine - protivni pravilima EU o državnim potporama, Petrokemija se vraća u državne ruke.

Ako država ne ispuni uredno svoje obveze, Ina i PPD, kao glavni strateški partneri, imaju pravo na naknadu štete, a maksimalno do 300 milijuna kuna koliko su platili kutinsku tvornicu. Da se neki od scenarija na kraju ne bi realizirao, država je dala jake garancije da će, između ostalog, i stvoriti uvjete koji će rezultirati smanjenjem jediničnog troška transporta plina za 20 posto na godišnjoj razini, najkasnije do kraja ove godine. To je, uz cijene plina, Petrokemiji bila velika boljka. Također, to je u nadležnosti HERA-e, napominju u Plinacrou, koji je u dokapitalizaciju ‘uskočio’ sa 30 milijuna kuna nakon odustanka mirovinaca.

Da su uvjeti i zaštita koju traže ulagači potpuno legitimni, vidi se već na početku samog ugovora, gdje je izneseno činjenično stanje Petrokemije koje je iznjedrilo dubinsko snimanje: kutinska tvornica mineralnih gnojiva je na dan 31. prosinca 2017. dugovala bankama 629 milijuna kuna, uključujući 544 milijuna kuna osiguranih državnim sredstvima. Analiza je pokazala preveliku zaduženost koja onemogućava održivo poslovanje, posebno imajući u vidu i 173 milijuna kuna duga prema dobavljačima, koji nije uključen u ukupni dug. S takvom krvnom slikom, projicirani neto gubitak bi u ovoj godini mogao iznositi 295 milijuna kuna.

Ina i PPD su se obvezali i da će (ako financijska snaga to omogući) osigurati da Petrokemija usvoji plan ulaganja od najmanje 600 milijuna kuna u razdoblju od 10 godina od dokapitalizacije (od 2019. do 2028.). Ulaganja će svakako biti nužna jer se tržišna situacija za Petrokemiju u proteklih 20-30 godina sustavno pogoršavala.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:15