Borba protiv smeća

Ekološka inicijativa: Vrati 30 plastičnih boca u zamjenu za autobusnu kartu

Ekološku inicijativu, kojom se pokušava riješiti gradski problem smeća, pokrenula je gradonačelnica Rima Virginia Raggi
Ilustracija
 Luka Gerlanc / CROPIX

U glavnom gradu Italije Rimu putnici u javnom prijevozu mogu plastične boce zamijeniti za vozne karte. Riječ je o aplikaciji MyCicero kojom korisnici mogu skenirati svoj osobni barkod na posebnom uređaju za recikliranje, umetnuti prazne plastične boce u automat i kupiti digitalnu voznu kartu, piše Točka na i.

Ekološku inicijativu, kojom se pokušava riješiti gradski problem smeća, pokrenula je gradonačelnica Rima Virginia Raggi u ime rimskog poduzeća za javni prijevoz Atac. Naime, smeće se baca po ulicama Rima, stotine tona smeća leži okolo jer ga nitko ne skuplja, a ovakva je slika uobičajena čak i u blizini drevnih spomenika. Tijekom pilot projekta koji će trajati 12 mjeseci uređaji za recikliranje bit će smješteni na tri postaje metroa.

Program “+ Ricicli + Viaggi” (više recikliranja, više putovanja) putnicima omogućuje da plastičnu bocu zamijene za kredit od pet centi. Standardna karta, koja vrijedi za jednu vožnju metrom ili za 100 minuta tijekom kojih se neograničeno možete voziti autobusom, košta 1,50 eura, tako da je za kupnju jedne karte dovoljno 30 boca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:16