Posljedice Brexita za EU

EK uznemirila velike poljoprivrednike: srezat će im nekoliko milijardi eura poticaja

Rezovima će biti nadomješteno 50 posto proračunskog gubitka, ostalo će doći iz džepova zemalja članica
Ilustracija
 Martin Schlecht / Profimedia, Panthermedia

Budući da Velika Britanija više neće sudjelovati u buždetu Europske unije, Bruxelles namjerava smanjiti subvencioniranje najvećih europskih farmi, izvještava Politico.

Naime, Europska komisija sljedeći će tjedan predložiti proračunski okvir za razdoblje 2021.-2027., a zbog Brexita će biti potrebno rezati troškove. U skladu s time, najočitija su meta troškovi za sektor poljoprivrede, odnosno Zajednička agrikulturalna politika (Common Agricultural Policy – CAP), koja trenutno predstavlja 40 posto budžeta EU, tj. nju se financira s otprilike 59 milijardi eura godišnje.

- Ne možemo spasiti već postojeće programe od rezova, a moj će se prijedlog fokusirati na približno šest posto smanjenja financiranja – izjavio je Günther Oettinger, povjerenik EK za proračun.

Najveće kritike CAP-a je favoriziranje velikih zemljoposjednika direktnim financiranjem koje se temelji na površini zemlje, a oko 80 posto subvencija CAP-a odnosi se na farme u vlasništvu britanske kraljevske obitelji i velikih multinacionalnih kompanija.

- Ono što želimo jest tzv. postupno financiranje, što znači da bi velike tvrtke za svoje hektare dobivale nešto manje novaca od malih poduzeća – dodao je Oettinger objašnjavajući da bi takvim proračunskim modelom razlika između velikih i malih poduzeća bila barem djelomično smanjena.

Osim navedenih rezova, Oettinger je naglasio da će i zemlje članice morati “posegnuti dublje u svoje džepove” kako bi nadoknadile proračunsku rupu koju će prouzročiti Brexit.

- Izlazak Velike Britanije iz EU neće u potpunosti biti nadomješten rezovima. Iako će tako biti nadoknađeno oko 50 posto financijskog gubitka uzrokovanog Brexitom, i zemlje članice morat će uskočiti i povisiti svoje financiranje Unije – zaključio je Oettinger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:14