Indeks financiranja

EIZG: Uvjeti zaduživanja u Hrvatskoj i dalje vrlo povoljni, ali manje nego početkom 2018.

Kada indeks IFIS raste financiranje je otežano, što u Hrvatskoj zasad nije slučaj
Zagrebačka burza
 Neja Markičević / CROPIX

Likvidnost domaćeg financijskog sustava još uvijek je na iznimno visokim razinama, ali se u trećem tromjesječju prošle godine u odnosu na prethodno snažno smanjila, navodi se u najnovijem izvješću zagrebačkog Ekonomskog instituta o uvjetima financiranja u zemlji.

S druge strane, budući da Ekonomski institut financijske uvjete u državi mjeri kroz Indeks IFIS, čiji najnoviji pokazatelji ne pokazuju odstupanja u odnosu na prethodna razdoblja, EIZG ukupne odnose na tržištu financiranja u zemlji označuje stabilnim. Naime, kada IFIS raste, financiranje je u promatranom razdoblju otežano u odnosu na prethodno, što u Hrvatskoj zasad nije slučaj.

- Iako se kretanje ukupnih financijskih uvjeta doima stabilno, pojedine sastavnice indeksa financijskih uvjeta pokazuju dinamična kretanja. Tako su se u trećem tromjesečju u odnosu na drugo tromjesečje 2018. godine kamatne stope na depozite i kredite smanjile, dok su kratkoročne kamate na bankarskom tržištu porasle – navodi EIZG.

Institut napominje kako je snažno zaoštravanje uvjeta financiranja na domaćem tržištu vidljivo u porastu premije osiguranja od kreditnog rizika majki domaćih banaka, na što su, ističu, utjecala politička zbivanja u Italiji i porast prinosa talijanskih državnih obveznica, dok su isti događaji doprinijeli većoj potražnji za njemačkim obveznicama te posljedičnom padu prinosa.

- Nakon relativno snažnog ublažavanja financijskih uvjeta tijekom 2016. i 2017. godine, trend ublažavanja financijskih uvjeta je u 2018. godini gotovo zaustavljen – zaključuje se u analizi Indeksa IFIS.

U prethodnom izvješću EIZG-a o IFIS-u, za drugo tromjesečje prošle godine, isticalo se kako su blagi financijski uvjeti na domaćem tržištu i dalje pod utjecajem viška likvidnosti te pada prinosa na državne obveznice uslijed pozitivnih kretanja pokazatelja državnih financija te posljedičnog porasta kreditnog rejtinga.

Svoj indeks o financijskim uvjetima EIZG preporuča kao moguću važnu odrednicu za očekivanja u ekonomiji i daljnju gospodarsku aktivnost. Procjena financijskih uvjeta, ističu, može biti korisna za prognozu ekonomske aktivnosti, ocjenu primjerenosti makroekonomskih politika i za donošenje odluka o financijskim ulaganjima.

U izračun IFIS-a uključeni su, među ostalim, kretanja na tržištima novca i dionica, premija rizika, kamate na kredite i depozite u bankama te devizni tečaj. Prema kretanju indeksa, u Hrvatskoj je posljednji put financiranje otežano u siječnju 2010..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:34