Novi prijedlog

EIB želi uspostaviti jamstveni fond i mobilizirati još 200 milijardi eura za tvrtke u EU

Jamstveni fond trebao bi osigurati zaštitu europskim poduzećima koja se suočavaju s manjkom likvidnosti
Werner Hoyer, predsjednik Europske investicijske banke
 Tonci Plazibat / CROPIX

Europska investicijska banka (EIB) predložila je uspostavu jamstvenog fonda od 25 milijardi eura kojim bi se uslijed koronakrize omogućila mobilizacija dodatnih 200 milijardi eura za kompanije širom EU-a.

Jamstveni fond trebao bi osigurati zaštitu europskim poduzećima koja se suočavaju s manjkom likvidnosti, a financirao bi se doprinosima zemalja EU-a, uz mogućnost sudjelovanja drugih institucija EU-a, priopćeno je iz EIB-a.

Jamstva bi dodjeljivao EIB u partnerstvu s Europskim investicijskim fondom (EIF), te s državnim razvojnim bankama, Europskom komisijom i drugim financijskim partnerima, što bi osiguralo ravnopravne uvjete za male i srednje tvrtke u svim državama članicama, kažu iz EIB-a.

Naglašavaju da bi se temeljem postojećih jamstvenih programa EIB grupe i dostupnosti tržišta jamstva mogla raspodijeliti u vrlo kratkom roku.

Predloženi je model po njima komplementaran s mjerama pojedinih država, s kojima će, uključujući i središnje banke, surađivati kako bi identificirali gdje su potrebe najveće.

Potreban je europski odgovor na pandemiju koronavirusa, koji mora biti i brz i ambiciozan, poručio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

"Tvrtkama širom EU-a potrebna je velika podrška. Potrebno im je više kreditnih linija, mostni zajmovi i obrtni kapital kako bi nadvladale ovaj neviđeni izazov", kazao je Hoyer.

"Uz podršku država članica, odgovor grupe EIB-a na krizu podržao bi financiranje do razine 1,5 posto europskog BDP-a (...), nadopunjujući iznimne napore koje ulažu države članice", naglasio je.

Prema njegovim riječima, "ako se financijski teret podijeli na sve države članice, izbjegava se veći dug zemalja koje su najteže pogođene krizom i pod stresom su najvećih izdataka za zdravstvo".

Fond bi se nadovezao bi na 40 milijardi eura vrijedan hitan paket mjera podrške malim, srednjim i srednje kapitaliziranim poduzećima koji je EIB usvojio u ožujku.

Eurogrupa bi o prijedlogu odbora direktora EIB-a trebala raspraviti na sastanku u utorak, na kojem će ministri financija usuglašavati zajednički ekonomski odgovor na krizu uzrokovanu posljedicama pandemije koronavirusa.

Odbor direktora EIB-a također je na sjednici u petak odobrio posrednički zajam za više korisnika (MBIL) od pet milijardi eura koji pokriva sve države članice EU-a. Zajam je dio paketa hitnih mjera kojim EIB želi ubrzano mobilizirati financiranje za mala, srednja poduzeća i srednje kapitalizirana poduzeća u iznosu do 40 milijardi eura.

EIB Grupa ističe i da koristi postojeće financijske instrumente koje dijeli s Europskom komisijom, prvenstveno InnovFin, fond za financiranje projekata fokusiranih na zaustavljanje pandemije koronavirusa, pronalazak lijeka i razvoj cjepiva.

Poručuju i da će podržati hitne mjere financiranja hitnog poboljšanja infrastrukture i potreba za opremom u zdravstvenom sektoru, koristeći postojeće okvire za zajmove ili neisplaćene iznose iz postojećih zdravstvenih projekata.

Navode i da trenutno financiraju projekte u zdravstvenom sektoru ukupne vrijednosti oko pet milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:17