Posljedice sankcija

Egzodus tvrtki iz Irana: Total se povlači iz milijardu dolara vrijednog projekta

Nakon Allianza i Maerska i francuski Total je donio odluku da se povlači iz Irana
Ilustracija, LNG supertanker
 Profimedia, Alamy

Francuski energetski gigant Total sprema se povući iz milijardu dolara vrijednog plinskog projekta u Iranu uoči američke najave obnove sankcija Iranu, slijedeći time primjer još nekih velikih europskih kompanija, poput Allianza i Maerska.

"Total neće nastaviti s realizacijom projekta SP11 (South Pars 11) i bit će prisiljen postupno ugasiti sve povezane poslove do 4. studenoga 2018. godine, osim ako američke vlasti ne odobre izuzeće tom Totalovom projektu zahvaljujući potpori francuskih i europskih vlasti", priopćila je u srijedu francuska naftna i plinska kompanija.

Iz Totala poručuju da će do studenog ove godine postupno ugasiti poslove u toj zemlji ako im ne bude odobreno izuzeće, navodi BBC.

Francuska je kompanija prošle godine sklopila sporazum o razvoju plinskog polja Južni Pars u Iranu, uz početnu vrijednost planirane investicije od milijardu dolara.

U Totalu navode da su do sada u taj iranski projekt uložili nešto manje od 47 milijuna dolara, ističući da se povlačenje iz Irana neće odraziti na zacrtane stope povećanja njihove proizvodnje.

Stroge sankcije

Washington je najavio da će ponovo uvesti stroge sankcije Iranu, ukinute nakon sklapanja međunarodnog sporazuma s Teheranom kojim su ograničene nuklearne ambicije te zemlje. Time je predsjednik Donald Trump odbacio savjete europskih saveznika koji su se zalagali za očuvanje međunarodnog sporazuma.

Zahvaljujući tom sporazumu kompanije su počele istraživati mogućnosti ​​trgovine i ulaganja u nekada izoliranom Iranu. Neke su dogovorile preliminarne poslove koji su sada dovedeni pod znak pitanja budući da uključuju rizik kršenja američkih sankcija.

Totalovo priopćenje nadovezalo se na objavu njemačkog osiguravatelja Allianza i danskog tankerskog operatora Maerska da će zaključiti dogovorene poslove u Iranu i neće ulaziti u nove poslovne aranžmane.

U Allianzu navode da je njihovo iransko poslovanje "apsolutno minimalno" i da će ga u očekivanju smjernica EU-a i njemačke vlade postupno ugasiti.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh ustvrdio je pak u srijedu kako će Teheran savladati pritiske nastale zbog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma.

"Ovo će proći i Iran će na kraju biti pobjednik", prenijela je Zanganehove riječi novinska agencija SHANA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:22