Naguib Sawiris

Egipatski milijarder i vlasnik prvog telekoma u Sj. Koreji uložio pola bogatstva u zlato

Sawiris dolazi iz obitelji investitora, njegov brat Nassef Sawiris je najbogatiji čovjek u Egiptu
Zlatne poluge, Ryugyong Hotel u Pyongyangu i Naguib Sawiris
 Profimedia, Alamy, Newscom

Dok velike „njuške” vide znakove upozorenja na tržištima, ali još ne poduzimaju ništa, egipatski milijarder Naguib Sawiris odlučio je krenuti u akciju. Uložio je polovicu svog bogatstva od 5,7 milijardi dolara u zlato.

U intervjuu kojeg je dao za Bloomberg u ponedjeljak Sawiris je rekao kako vjeruje da će cijene zlata porasti te s trenutne vrijednosti od nešto više od 1.300 dolara dosegnuti 1.800 dolara po unci, dok će, s druge strane, "precijenjena" tržišta dionica krahirati.

"Naposljetku imate Kinu koja neće prestati ulagati u zlato. Uostalom, ljudi imaju tendenciju investirati u taj plemeniti metal za vrijeme krize, a trenutno postoji puno kriza”, rekao je egipatski milijarder u intervjuu održanom u njegovom uredu u Kairu s pogledom na Nil. "Pogledajte Bliski Istok i ostatak svijeta, a gospodin Trump ne pomaže".

Nov. 18, 2011 - Toronto, ONTARIO, Canada - Egyptian businessman and political activist Naguib Sawiris at the Yorkville Four Seasons Hotel. Sawiris is the founding member of the new Egyptian political party Al Masreyeen Al Aharrar and was outspoken during Egypt's revolution, supporting protestors in Tahrir Square.   TORONTO STAR/ANDREW FRANCIS WALLACE 20111120; ONT; News; A3 -- Egyptian businessman and activist Naguib Sawiris, Image: 107555032, License: Rights-managed, Restrictions: * Canada Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
Egipatski biznismen Naguib Sawiris

No, američki predsjednik Donald Trump pomaže Sawirisu na jedan način. Ako se uspije postići sjevernokorejski mirovni sporazum, egipatske investicije u tu zemlju mogle bi mu se napokon isplatiti. Naime, Sawiris je osnovao prvi telekom u Sjevernoj Koreji, Koryolink, koji posluje u sklopu njegovog Global Telecom Holdinga (nekadašnji Orascom Telecom Holding). Ovaj drugi najbogatiji Egipćanin rekao je kako bi mu sporazum omogućio povrat nekih od svojih investicija.

"Na sebe sam prenio sve rizike, plaćaju mi u valuti koja se ne razmjenjuje lako, uložio sam puno novaca, završio gradnju hotela (op.a. 330 metara visok Ryugyong Hotel u Pyongyangu koji je godinama bio nedovršen) te sam napravio tamo puno dobrih stvari", rekao je Sawiris.

Colourbox

Kako je istaknuo za Bloomberg, radi svoje nazočnosti u zemlji pod međunarodnim sankcijama, tijekom proteklih godina bio je pod pritiskom "svake zapadne vlade na svijetu". No, nastavio je, sebe smatra "investitorom dobre volje". Pritom je i dao savjet Trumpu uoči sastanka s korejskom vođom Kimom Jong-Unom, koji glasi: Nemojte ga mučiti i obećajte mu prosperitet u zamjenu za obustavljanje nuklearnih testiranja.

"Poznajem ljude iz Sjeverne Koreje. Oni su vrlo ponosni i neće pokleknuti pod prijetnjom. Samo se im nasmiješite, razgovarajte s njima i sve će biti dobro", pojasnio je.

Naguib Sawiris, sin Onsija Sawirisa, osnivača inženjerskog egipatskog giganta Orascom Construction, izgradio je svoj ime ulažući u sektor telekomunikacija u Egiptu, ali i na manje popularnim tržištima, uključujući spomenutu Sjevernu Koreju, Irak, Pakistan i Bangladeš. Kupio je, primjerice, 2011. godine talijansku telekomunikacijsku tvrtku Wind Telecomunicazioni.

, Image: 368391239, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom
Ryugyong Hotel u Pyongyangu

Nakon toga, Sawiris je odlučio ući i u financijski sektor kupnjom egipatske investicijske banke Beltone Financial Holding. Pokušao je i kupiti CI Capital Holding kako bi stvorio najveću investicijsku banku u Egiptu, no njegova je ponuda blokirana. Proširio je poslovanje i u rudarstvo te je sa svojom obitelji ulažući u dionice kompanija Evolution Mining, Endeavor Mining Corporation i La Mancha Resources Inc. postao najveći investitor u tom sektoru.

Obitelj Sawiris poznata je u Egiptu, ali i svijetu, po svojim investicijama. Njegov brat Nassef Sawiris je najbogatiji čovjek u Egiptu, kao najveći dioničar i glavni izvršni direktor globalnog proizvođača gnojiva OCI NV. On je ujedno i najveći dioničar u obiteljskoj tvrtki Orascom Construction.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:18