Eurozona

ECB ublažava uvjete financiranja banaka, osigurava protok kredita

Ujedno se procjenjuje da bi se talijansko gospodarstvo ove godine moglo smanjiti osam posto
Christine Lagarde
 François WALSCHAERTS / AFP

Europska središnja banka (ECB) objavila je da će ubuduće pri financiranju banaka kao kolateral prihvaćati i obveznice u neinvesticijskoj kategoriji kako bi spriječila presušivanje kredita.

Gospodarstvo eurozone ozbiljno je uzdrmano pandemijom koronavirusa koja je prisilila vlade da poduzmu drastične mjere blokade kako bi suzbile širenje zaraze.

Aktivnosti su gotovo zamrle a posebno je teška situacija u Italiji koja uz Španjolsku bilježi najviše smrtnih slučajeva od Covida 19. Ujedno se procjenjuje da bi se talijansko gospodarstvo ove godine moglo smanjiti osam posto.

Stoga prijeti opasnost da agencije snize kreditni rejting u neinvesticijsku kategoriju, što bi značilo da banke više ne bi mogle prihvaćati takve obveznice kao kolateral za kredite niti bi ih mogle koristiti kao kolateral kako bi pribavile novac od ECB-a.

Središnja monetarna institucija eurozne objavila je u srijedu da će ubuduće kao kolateral prihvaćati obveznice s rejtingom koji su imale 7. travnja, pod uvjetom da je u dva gornja razreda u neinvesticijskoj kategoriji.

"Cilj je tih mjera pobrinuti se da banke imaju dovoljno imovine koju mogu koristiti kao kolateral u eurosustavu da sudjeluju u operacijama osiguranja likvidnosti i da nastave s financiranjem gospodarstva eurozone", stoji u priopćenju ECB-a.

To znači da će banke imati dovoljno imovine da se nastave zaduživati kod ECB-a i kreditirati kompanije kojima je nasušno potreban novac, objašnjava Reuters.

Iz ECB-a su signalizirali da time još nisu iscrpili sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

"ECB bi mogao odlučiti - bude li potrebno - usvojiti i dodatne mjere kako bi još više ublažio posljedice sniženja kreditnog rejtinga, ponajprije kako bi osigurao nesmetanu transmisiju monetarne politike u svim članicama eurozone", poručuju.

Središnja monetarna institucija eurozone trenutno posuđuje novac komercijalnim zajmodavcima uz negativnu kamatu, od minus 0,75 posto, što de facto znači da im daje popust pod uvjetom da novac plasiraju preko kredita kompanijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:28