Hitne mjere

ECB razmatra smanjenje kamatnih stopa i refinanciranje malih i srednjih kompanija?

Europska središnja banka sazvala je izvanredni sastanak kako bi razmotrila moguće hitne mjere ublažavanja posljedica epidemije
Christine Lagarde
 François WALSCHAERTS / AFP

Europska središnja banka (ECB) sazvala je izvanredni sastanak kako bi razmotrila moguće hitne mjere ublažavanja posljedica epidemije koronavirusa u gospodarstvu, a prema tvrdnjama nekoliko izvora, priprema program kredita za najteže pogođene kompanije.

Pet izvora priznalo je da je ECB pod sve većim pritiskom da dodatno smanji kamatne stope nakon što je američka središnja banka Fed jučer neočekivano smanjila ključne kamatne stope kako bi ublažila moguće posljedice epidemije koronavirusa u gospodarstvu.

Virus se širi po cijelom svijetu i središnje banke izložene su sve snažnijem pritisku da podupru gospodarski rast zakočen ograničenjem putovanja, slabljenjem potražnje, poremećajima u lancima nabave i rasprodajama na tržištima dionica.

Dužnosnici ECB-a i dalje se nadaju da neće morati posezati za hitnim mjerama prije redovne sjednice, zakazane za 12. ožujka, kažu izvori.

Izvanredna telekonferencija sazvana je u utorak navečer kako bi se razmotrili mogući vidovi suradnje 19 središnjih banaka eurozone u hitnim situacijama, uključujući mjere koje će jamčiti da u opticaju bude dovoljno novca, ako uspaničeni građani počnu stvarati zalihe, izjavili su izvori.

Razgovaralo se i o otkazivanju događanja, rješavanju problema manjka radnika i pribavljanju detaljnih podataka iz svake zemlje članice o gospodarskoj šteti povezanoj s koronavirusom koji je dosad odnio više od tri tisuće ljudskih života.

Nije se raspravljalo o tome treba li ECB uvesti konkretne mjere budući da u ECB-u i dalje smatraju da bi glavna linija obrane trebale biti vlade, dodali su izvori.

Reuters je pak u utorak također od neimenovanih izvora saznao da ECB ipak priprema mjere kojima želi olakšati pristup kreditima za kompanije pogođene epidemijom koronavirusa.

U ECB-u se trenutno najviše raspravlja o operacijama ciljanog dugoročnog refinanciranja (TLTRO) čiji bi korisnici bila mala i srednja poduzeća u eurozoni, možda najteže pogođena slabljenjem aktivnosti, tvrde ti izvori.

Odluka neće biti donesena u skorije vrijeme jer će pripreme potrajati.

U prethodnom je ciklusu ECB nudio kredite komercijalnim bankama po kamatnoj stopi za depozite, od minus 0,5 posto, što znači da su dobivale popust, ako su ispunjavale referentne vrijednosti odobrenih kredita građanima i kompanijama.

Najjednostavniji način da se novac ciljano plasira bilo bi podešavanje tih referentnih vrijednosti tako da se krediti dodjeljuju manjim kompanijama koje općenito teže dobivaju kredite nego veće pa su i ranjivije na posustajanje aktivnosti.

Iako je ECB već pripremio program, treba ga temeljito 'pročešljati' i razmotriti na upravnom vijeću da bi se moglo krenuti u primjenu, tumače izvori.

Veće kompanije također bi po njima mogle imati koristi od programa, iako su općenito bolje financirane i već uživaju pogodnosti ECB-ovog programa kupnje korporativnih obveznica.

Četvrti je izvor pak dodao da pojedini članovi ECB-ovog upravnog vijeća epidemiju i dalje smatraju kratkoročnim problemom koji najvećim dijelom ne spada u domenu monetarne politike.

Glasnogovornik ECB-a nije želio komentirati informacije o telekonferenciji ni o programu kredita za mala i srednja poduzeća.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde u ponedjeljak je izjavila da je središnja banka spremna poduzeti "primjerene i ciljane mjere" bude li potrebno, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 07:58