Dulji rok

ECB produljio valutni swap s HNB-om do lipnja 2021. godine

Hrvatska narodna banka (HNB)
 Darko Tomas / CROPIX

Europska središnja banka (ECB) i Hrvatska narodna banka (HNB) te središnja banka Banca Naţională a României (BNR) dogovorile su produljenje linija za likvidnost u eurima za šest mjeseci do kraja lipnja 2021. godine, priopćeno je u petak iz HNB-a.

HNB je, naime, u travnju ove godine s ECB-om uspostavio "valutni swap", koji omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura.

Taj valutni swap HNB-u je na raspolaganju u slučaju potrebe, a dogovoren je s ciljem da se osigura hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima u situaciji tržišnih poremećaja zbog šoka prouzročenog bolešću Covid-19, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama.

Tada je bilo dogovoreno da će valutni ugovor o razmjeni biti aktivan do 31. prosinca 2020. godine, a po potrebi će ga biti moguće i produžiti. Kako ističu u današnjem priopćenju iz HNB-a, valutnim ugovorom o razmjeni HNB-u je omogućena razmjena kuna zaduživanjem kod ESB-a do iznosa od 2 milijarde eura.

Na osnovi linije za repo ugovor, rumunjskoj središnjoj banci omogućena je razmjena odgovarajućeg instrumenta osiguranja nominiranog u eurima zaduživanjem kod ESB-a do iznosa od 4,5 milijarda eura. Maksimalno dospijeće za svako povlačenje je tri mjeseca, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:00